Crna Gora odbila donaciju 10.000 kineskih vakcina

Crnogorska Vlada odbila je donaciju od 10.000 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, vlasnika Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petrosa Statisa, a opozicija je odluku Vlade nazvala politički motivisanom.
Crna Gora odbila donaciju 10.000 kineskih vakcina
Foto: Pixabay
U Crnoj Gori još uvek nije počela vakcinacija protiv korona virusa.
 
Vlada je, kako je saopšteno, odbila Statisovu donaciju, jer je "dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktnim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine".
 
"Svaki drugi vid nabavke vakcine ili donacije ili bilo koji drugi vid dolaska vakcine u Crnu Goru zahteva dodatno proveravanje, odnosno poseban oprez", kazala je ministrka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.
 
Svetska zdravstvena organizacija, kako je istakla, upozorila je da svaka država mora da bude veoma oprezna kada je u pitanju donacija vakcina nekim drugim alternativnim kanalom ili putem.
 
"Mi smo imali i različite druge ponude ovakve vrste za nabavku vakcina, ali smo se, upravo zbog toga što želimo da ona bude proverena, kvalitetna, opredelili da vakcine dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bilateralnim ugovorima", rekla je ona.
 
Statis je ponudio donaciju od 10.000 kineskih vakcina Sinofarm, a javnost je o tome obavestio predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Opozicione partije tvrde da je Vlada odbila Statisovu donaciju iz političkih razloga, posebno jer je od Srbije tražila pomoć u nabavci vakcina. Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je u nedelju da mu se povodom pomoći za vakcine javila i "ministarka Crne Gore".
 
Ministarka je ponovila da bi vakcinacija u Crnoj Gori mogla da počne početkom februara. Ona je rekla da su potpisali ugovor sa Sinofarmom o 150.000 vakcina, da će dobiti 50.000 doza ruske vakcine, kao i da je potpisan ugovor o nabavci vakcine Fajzer/BioNTek.
  • Necu

    27.01.2021 22:39
    Blago misevima.
  • Jovo

    26.01.2021 22:00
    U pravu su 100%. Vučić prodaje m...a za bubrege.
  • Misha

    26.01.2021 19:59
    Za to vreme naš predsednik poručuje da ga ne pitamo gde i kako nabavlja vakcine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rekordna zaplena kokaina u Nemačkoj

Nemačka policija je zaplenila rekordnih 35 tona kokaina, vrednog skoro dve milijarde evra, i uhapsila sedam osoba u koordinisanoj raciji u sedam saveznih država.