Neizvesno kada će vakcine protiv virusa korona stići u BiH

Globalna alijansa za vakcine (GAVI) s kojom je BiH potpisala ugovor o nabavci 1,2 miliona doza vakcine kroz program Kovaks, saopštila je da bi distribucija vakcina mogla početi tek narednog meseca, ali da ni tada ne u sve zemlje.
Neizvesno kada će vakcine protiv virusa korona stići u BiH
Foto: 021.rs
Neki će na vakcine čekati i narednih meseci, saznao je sarajevski portal Klix u GAVI-ju. Dodali su da je cilj do kraja 2021. godine distribuirati sve naručene vakcine u 92 zemlje sveta, među kojima je BiH.
 
Na pitanje da li će BiH dobiti vakcine proizvođača Fajzer, iz GAVI-ja su odgovorili da im je cilj da u narednih nekoliko nedelja objave zahteve država za količinama doza vakcine, te da odna planiraju podelu po zemljama.
 
U GAVI-ju se nadaju da će možda u februaru početi distribucija vakcina, s prvom tranšom i to u "najspremnije države" koje su uradile sve za prihvat vakcina poput "hladnog lanca" skladišta i frižidera, i distribucije. U ostale zemlje, prvi deo vakcina će stići tek do juna ove godine.
 
"Cilj Kovaks-a je započeti s pošiljkama vakcina u najspremnije zemlje, možda već u februaru, s prvom tranšom dovoljnom da zaštiti tri posto stanovništva svake ekonomije koja učestvuje u programu, u prvoj polovini godine, nadovezujući se na naš cilj zaštite najmanje 20 posto stanovništva do kraja 2021. godine", naveli su iz GAVI-ja. Po predviđanjima Kovaks-a i pretpostavci dostupnosti, očekuje se da blizu 1,8 milijardi doza bude dostupno za 92 zemlje koje su u okviru tog mehanizma, među kojima je i BiH.
 
I dalje nije poznato kada će u BiH stići i 892.000 doza vakcina kroz mehanizam Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet