Kuba dozvolila privatnicima rad u većini sektora koji su bili rezervisani samo za državu

Kuba je u subotu objavila da se privatno preduzetništvo dopušta u većini sektora, što je značajna reforma za tu komunističku zemlju čijom ekonomijom dominira javni sektor.
Kuba dozvolila privatnicima rad u većini sektora koji su bili rezervisani samo za državu
Foto: Pixabay
Mera koju je u avgustu najavila ministarka rada Marta Elena Feito odobrena je u petak tokom sednice Veća ministara.
 
Privatno poduzetništvo na Kubi dopušteno je od 2010, ali ograničeno na samo nekoliko sektora koje je odredila država. Veliki rast preduzetništva beleži se od 2014, nakon istorijskog poboljšanja odnosa između Kube i SAD-a pod vladavinom Baraka Obame.
 
"Prethodni popis od 127 dopuštenih aktivnosti je ukinut", rekla je ministarka.
 
Od sada na popisu će umesto dopuštenih aktivnosti biti samo sektori rezervisani za državu.
 
"Od ukupno dve hiljade aktivnosti samo njih 124 biće delimično ili potpuno ograničeno", kazala je Feito. Nije otkrila o kojim sektorima je reč, ali pretpostavlja se da se radi o industrijama važnim za državu poput medija, zdravstva i odbrane.
 
Trenutno u privatnom sektoru radi više od 600.000 Kubanaca, odnosno 13 odsto radne snage te ostrvske države koja broji 11,2 miliona stanovnika. Većina je zaposlena u ugostiteljstvu, saobraćaju i turizmu, sektorima najsnažnije pogođenim sankcijama bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i pandemijom korona virusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet