U Sloveniju bez testa mogu državljani EU koji su preboleli koronu ili su se vakcinisali

Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantina ili priloženog negativnog testa na korona virus za one koji su vakcinisani sa dve doze vakcine protiv kovida-19 i one koji su kovid-19 preboleli, i o tome imaju potvrdu lekara, odlučila je danas slovenačka vlada.
U Sloveniju bez testa mogu državljani EU koji su preboleli koronu ili su se vakcinisali
Foto: Pixabay
Ulazak u zemlju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboleli kovid-19 ili su vakcinisani sa dve doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Šengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država, prenosi agencija Hina.
 
To je promena u odnosu na dosadašnji režim po kome su bez negativnog testa ili obavezujućeg karantina u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi, poput radnika-dnevnih migranata iz susednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne saradnje, diplomata i slično. Od trenutka kad su preboleli kovid-19 ne sme da prodje više od šest meseci, a od vakcinacije drugom dozom mora da prodje najmanje 14 dana.
 
Odluka stupa na snagu već u subotu. Za državljane van zemalja EU ostaje kao i dosada PCR test ili karantin, osim za prethodno određene izuzetke. To je danas potvrdio na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.
 
Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će od ponedeljka moći da se skija sa negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.
 
Moći će da se skijaju i oni koji su preboleli kovid-19 ili se protiv bolesti vakcinisali sa dve doze, oni pola godine neće morati da se testiraju i biće im potrebna lekarska potvrda kojom se dokazuje da su vakcinisani, odnosno da su preboleli kovid-19.
 
Ukinuta je i zabrana prelaza matičnih opština. Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedeljka smeti opet da rade sve trgovine, ukida se zabrana kretanja izmedju opštinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, takodje je objavila vlada.
 
Uredba o policijskom satu, odnosno zabrani napuštanja kuće ili stana noću, ostaje i dalje na snazi, i ona će biti ukinuta kada se situacija dodatno popravi, bilo za celu zemlju ili neke regije, kazao je ministar unutrašnjih poslova, pozvavši na oprez i posebno upozorivši na opasnost pojave novih sojeva korona virusa.
 
Vlada je pojasnila da je odluke o relaksaciji nekih mera i restrikcija donela na osnovu trenda koji je pozitivan, te jer i podaci zabeleženi u poslednja 24 sata govore da je zemlja prešla u bolju epidemiološku situaciju, u tzv. "narandžastu" fazu jer su i broj obolelih od kovida-19 u bolnicama i broj prosečnih zaraza u jednom danu već od kraja prošle nedelje ispod hiljadu slučajeva.
  • Žuta traka

    12.02.2021 10:00
    Znači zdravi ljudi, koji su oprezni, izbegavaju rizično ponašanje, nisu dobrodošli. Lepa vremena dolaze za ortodoksne medicinske vernike.
  • maca

    12.02.2021 08:16
    dokle će nas diskriminisati
    Šta rade naše diplomate i to ne reše sa Slovencima- bar se mogu dporazumeti ma srpskom
    Vučić priča da smo luderi u vakcinaciji al jel to iko čuje van naše zemlje

    Zašti mi koji smo vakcinisani ili preležalimkovid smo gubavi za njih i dalje ???! Zar ne veruju našim potvrdama ?!
  • Mislilac

    11.02.2021 23:48
    Šta smo mi
    A šta su stanovnici zemalja van Eu???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.