Pet doktora u Sloveniji osuđeno na zatvorske kazne zbog korupcije

Na zatvorske kazne do tri godine i vraćanje "nezakonitih" nagrada u Sloveniji je u sredu još nepravosnažnom presudom osuđeno pet doktora iz različitih zdravstvenih ustanova.
Pet doktora u Sloveniji osuđeno na zatvorske kazne zbog korupcije
Foto: Pixabay
Osuđeni doktori odbili su priznati krivicu u zamenu za blažu presudu, kako im je ponudio sud.
 
Na šest meseci zatvora osuđen je i Darko Žafran, bivši komercijalista Emporio Medicala, u međuvremenu propale kompanije, kod koje su doktori naručivali medicinski materijal, u zamenu za plaćene seminare u inostranstvu, gotovinu ili novac uplaćen njima ili bliskoj rodbini na inostranim računima.
 
"Sud nije naivan i ne misli da će današnje presude bilo što promeniti na području korupcije u Sloveniji. No, mora biti jasno da će biti osuđen svako kome bude dokazano da je zahtevao, primao ili davao mito, i to bez obzira radi li se o državnom sekretaru, doktoru, tehničaru ili magacioneru", kazala je u obrazloženju presude sutkinja Dejana Fekonja.
 
Početak događaja iz afere "Korupcija u zdravstvenom sustavu" seže u 2013, kada su inspektori na 60 adresa širom zemlje sproveli niz pretraga i zapenili dokaznu dokumentaciju.
 
Advokati osuđenih doktora najavili su žalbe, tvrdeći da slučajevi korupcije nisu dokazani, nego se presuda temelji na poslovnim beleškama koje su u vođene u Emporium Medicalu. Njegova vlasnica prijavila je doktore nakon što je kompanija došla u teškoće. Ona sada živi u inostranstvu, a svoj je iskaz sudu kao glavni svedok dala preko video linka.
 
Uprkos primedbama advokata tokom suđenja veće okružnog suda u Ljubljani prihvatilo je argumente tužilaštva, no odbacilo je zahtev da se doktorima zabrani obavljanje njihovog poziva, s argumentacijom da korupcija nije bila povezana s lečenjem pacijenata.
 
Iz afere "Korupcija u zdravstvenom sistemu" preostaju suđenja još dvema grupama doktora i medicinskih radnika, ali se približava vreme kad će slučajevi zastariti.
 
Povodom presude se oglasila i slovenačka doktorska komora, navevši da zagovara nultu toleranciju prema korupciji, ali i podsetivši da presuda nije pravosnažna i da je svako nedužan dok mu se krivica ne dokaže.
 
Ukoliko presude doktorima budu drugostepeno potvrđene, o tom će se predmetu izjasniti komorina etička komisija, što otvara i mogućnost za ukidanje doktorske licence, prenosi Hina.
  • Darko

    17.02.2021 20:43
    Zbog toga kod nas u zdravstvenim ustanovama jasno piše :" Mi to ne Primamo"...sa sve viškom dva slova...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rekordna zaplena kokaina u Nemačkoj

Nemačka policija je zaplenila rekordnih 35 tona kokaina, vrednog skoro dve milijarde evra, i uhapsila sedam osoba u koordinisanoj raciji u sedam saveznih država.