Otkupljuju kuće oštećene u zemljotresu

Vlada Novog Zelanda ponudila je da otkupi 5.000 kuća oštećenih u zemljotresu u Krajstčerču i najavljuje mogućnost otkupa daljih 10.000 domova.

Vlada Novog Zelanda ponudila je da otkupi 5.000 kuća oštećenih u zemljotresu u Krajstčerču i najavljuje mogućnost otkupa daljih 10.000 domova.

Premijer Džon Kij je kazao da ponuda važi za kuće na zemljištu koje je sada nestabilno zbog stalnih seizmičkih potresa, koji su pogodili ovaj drugi po veličini grad na Novom zelandu u proteklih devet meseci, što čini obnovu neizvodljivom. Mnogi stanovnici su izrazili želju da napuste grad, koji je pogodilo više od 7.500 potresa jačine 3,9 i više stepeni od prošlog septembra, kada je prvi od tri velikih zemljotresa naneo štetu.

Mnogi stanovnici nisu bili u mogućnosti da napuste grad zbog finansijskih obaveza prema svojoj imovini, jer još uvek plaćaju hipoteke za svoje razorene kuće. Geotehnički eksperti su podelili Krajstčerč u četiri zone i stanovnici najgore zahvaćene "crvene zone" će dobiti formalnu ponudu vlade za otkup njihovih domova u narednih osam nedelja. Za odluku vlasnici kuća imaju rok od devet meseci.

Vlada želi da domovi u crvenoj zoni budu napušteni jer je teren na kojem se nalaze pogođen topljenjem, fenomem koji se javlja kada seizmički potresi stvaraju močvare. Projekat bi mogao biti proširen na daljih 10.000 domova u "narandžastoj zoni".

  • srdjan

    24.06.2011 06:19
    Jel to neki njihov Mišković, pa će tu da izgradi tržni centar? HAhahahahhahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet