Pacijentkinja preminula nakon presađivanja pluća, donorka bila zaražena virusom korona

Lekari iz Mičigena potvrdili su da je pacijentkinja kojoj su krajem prošle godine transplantirana pluća nakon dva meseca umrla, a naknadno je utvrđeno da je donor bio zaražen novim koronavirusom, iako su prvi testovi pokazali da je negativan na SARS-CoV-2.
Pacijentkinja preminula nakon presađivanja pluća, donorka bila zaražena virusom korona
Foto: Pixabay
Medicinski fakultet Univerziteta Mičigen navodi da bi to mogao biti prvi dokazani slučaj covida-19 u Americi usled zaraze virusom preko organa za transplantaciju, piše NBC news, a prenosi N1.
 
Hirurg koji je obrađivao pluća donora takođe se zarazio i oboleo, ali je uspeo da se oporavi.
 
Pretpostavlja se da se radi o izolovanom slučaju, jedinom potvrđenom u skoro 40.000 transplantacija obavljenih u SAD tokom 2020.
 
Lekar Daniel Kaul, načelnik odeljenja za transplantaciju, rekao je da su sve analize koje se inače rade, uključujući i pacijenta i donora, urađene i da su testovi na SARS-CoV-2, virus koji prouzrokuje bolest kovid-19, bili negativni.
 
Nakon ovog slučaja, dr Kaul poziva na još detaljnije analize donora, ističući da je osim uzoraka iz nosa i grla potrebno testirati uzorke uzete iz najdubljih delova plućnih krila.
 
"Sigurno ne bismo upotrebili ta pluća da smo imali pozitivan test na kovid-19", rekao je dr Kaul.
 
Pluća su bila uzeta od žene koja je poginula u saobraćajnoj nesreći i transplantirana ženi koja je patila od hronične opstruktivne bolesti pluća.
 
Tri dana nakon operacije, pacijentkinja koja je dobila pluća razvila je groznicu, krvi pritisak joj je pao i sve je teže disala. Snimci su pokazali infekciju pluća. Kako joj se stanje pogoršavalo, došlo je do sepse i srčanih problema.
 
Lekari su odlučili da ponove test na SARS-CoV-2. Uzorci iz pluća su pokazali pozitivan rezultat, ali lekare je mučilo poreklo infekcije jer nisu bili sigurni ko je prvotno bio zaražen - pacijentkinja kojoj su pluća donirana ili donor organa.
 
Testiranje uzorka sačuvane tečnosti iz pluća donora takođe je dalo pozitivan rezultat, a genetski skrining je otkrio da je da je pacijentkinja koja je primila organ i lekar koji je obrađivao pluća zarazio donor.
 
Stanje pacijentkinje se još više pogoršalo, došlo je do zastoja više organa, primenjena je sva poznata terapija, uključujući remdesivir i krvnu plazmu od osoba koje su se oporavile od koronavirusa, a na kraju je stavljena na ECMO uređaj. Ali, sve je bilo uzalud, pacijentkinja je preminula 61 dan nakon transplantacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet