SAD pozivaju Iran da dozvoli kontrolu svojih nuklearnih postrojenja

Američke vlasti pozvale su večeras Iran da se u potpunosti podrgne kontroli svojih nuklearnih postrojenja.
SAD pozivaju Iran da dozvoli kontrolu svojih nuklearnih postrojenja
Foto: Pixabay
Sutra stupa na snagu iranski zakon prema kojem inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) neće biti dozvoljeno da posećuju neka postrojenja.
 
Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je u nedelju uveče po povratku iz Teherana da je sa iranskim vlastima postignuto privremeno, tromesečno rešenje za nadzor primene međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.
 
"Pristup će biti smanjen ali ćemo moći da održimo potreban stepen nadzora i verifikacije", rekao je Grosi i dodao da će to za sada da "spasi situaciju".
 
Portparol američke diplomatije Ned Prajs pohvalio je večeras posetu Grosija Teheranu ali je ponovio da Iran treba u potpunosti da poštuje svoje obaveze "u vezi sa verifikacijom i neširenjem nuklearnog oružja".
 
SAD su 2018. godine, odlukom bivšeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.
 
Američke vlasti su ponovo uvele sankcije Iranu, dok je Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.
 
Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).