EU prihvatila Dunavsku strategiju

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) prihvatili su Dunavsku strategiju o razvoju dunavske regije, objavio je danas u Briselu premijer Mađarske Viktor Orban.

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) prihvatili su Dunavsku strategiju o razvoju dunavske regije, objavio je danas u Briselu premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je podsetio da su dunavski region u prošlosti obeležili brojni sukobi, ali da se sada, uz pomoć šire saradnje, stvaraju uslovi za dugoročni razvoj.

Strategiju EU za dunavsku regiju u aprilu je prihvatio Savet EU i ona bi trebalo da ojača teritorijalnu saradnju među dunavskim zemljama, prenose mediji. U strategiju je uključeno je 14 podunavskih država, među kojima je osam članica EU, Austrija, Bugarska, Češka, Nemačka, Mađarska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, kao i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Moldavija, Crna Gora i Ukrajina.

U ovom regionu živi 115 miliona stanovnika.

Koordinator Vlade Srbije za Dunavsku strategiju i potpredsednik Vlade Božidar Đelić ocenio je da je današnji dan istorijski za podunavsku regiju, jer su lideri Evropske unije usvojili Dunasku strategiju, Hrvatska je dobila datum pristupanja EU i usvojena je Strategija za inkluziju Roma.

Đelić je na prijemu povodom konferencije o Dunavskoj strategiji istakao da su ove tri stvari od ključnog značaja za Srbiju, podunavske zemlje, ali i EU.

Dunav, sa ulaskom Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine, predstavlja dodatni dokaz pripadanja Srbije Uniji, smatra Đelić.

  • Voja

    25.06.2011 05:54
    Imamo li mi naš jezik
    .....Strategija za inkluziju Roma.

    Inkluzija?
  • 24.06.2011 21:47
    Bosna, Slovenija, Moldavija i Ukrajina imaju jako veze sa Dunavnom... Prosto su ne izostavni u ovom slučaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet