Britanski soj postao dominantan u Belgiji

Britanska, zaraznija mutacija koronavirusa koja se pojavila krajem 2020. godine postala je dominantna u Belgiji gde se beleži skok broja zaraženih, saopštile su belgijske zdavstvene vlasti.
Britanski soj postao dominantan u Belgiji
Foto: Pixabay
"Procenjuje se da je prošle nedelje 53 odsto ukupnog broja zaraženih koronavirusom zaraženo britanskim sojem virusa, u odnosu na 38 odsto u nedelji pre toga", rekao je portparol Instituta za javno zdravlje, virusolog Steven van Giht na konferenciji za novinare.
 
To je prvi put da je britanska varijanta odgovorna za više od polovine zaraženih, dok su južnoafrički soj sa 2,2 odsto i brazilski sa 0,9 odsto i dalje vrlo slabo zastupljeni u Belgiji. Prema danas objavljenim podacima, 2.294 novih slučajeva koronavirusa se pojavljuju u proseku dnevno u zemlji, što je skok od 24 odsto u odnosu na prethodni sedmodnevni period.
 
Međutim broj slučajeva u domovima za stare opada, kao i stopa smrtnosti od kovida. Van Giht je rekao da porast broja zaraženih ukazuje da virus više cirkuliše, što se može pripisati zaraznijim sojem virusa i slabijim poštovanjem mera.
 
Dnevni broj novozaraženih nije bio toliko visok gotovo mesec dana. Pogođeni su svi delovi stanovništva sem starijih od 80 godina što bi mogao da bude rezultat vakcinacije pošto su od januara vakcinisani korisnici i zaposleni u staračkim domovima.
 
U zemlji od 11,5 miliona stanovnika, broj hospitalizacija zbog kovida-19 je takođe u porastu. Zemlja je u delimičnom lokdaunu gotovo četiri meseca, rade škole ali studenti rade na daljinu, a zatvoreni su barovi, restorani i dvorane za predstave. Takođe su od 27. januara zabranjena sva putovanja u inostranstvo koja nisu neophodna, zbog čega je Evropska komisija zatražila objašnjenje.
 
Mnogi ministri traže ublažavanje mera ali se očekuje da premijer Aleksander De Kroo i njegov ministar zdravlja Frank Vandernbruke neće to odobriti na sastanku koji se održava danas sa šefovima regiona.
  • Dragan

    26.02.2021 22:26
    Eh
    Dominantan je i kod nas,al pošto mema testa ne znamo.Ovi polupismeni epidemiolozi ne znaju ni kako izgleda čekaju bojanku iz sveta da oboje virus jer za drugo sposobni nisu.
  • Japanac

    26.02.2021 19:18
    Kako se sprdaju sa narodom
    U Ceskoj Brazilski soj,u Belgiji Britanski soj, a u Italiji Juznoafricki soj.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet