EU omogućila ponovno uvođenje granica

Evropski lideri saglasili su se danas da državama omoguće veću slobodu u privremenom ponovnom uvođenju unutrašnjih graničnih kontrola u zoni "šengena", ali isključivo kao krajnje mere.

Evropski lideri saglasili su se danas da državama omoguće veću slobodu u privremenom ponovnom uvođenju unutrašnjih graničnih kontrola u zoni "šengena", ali isključivo kao krajnje mere.

Lideri Evropske unije su na samitu u Briselu razmotrili pograničnu politiku nakon što je usled nemira u severnoj Africi Italiju preplavio talas emigranata iz ove oblasti, što je podstaklo strahovanje da bi oni mogli da zloupotrebe otvorene granice unutar Evrope. U saopštenju koje je izdato nakon samita ističe se da treba uvesti odgovarajući sistem kako bi se odgovorilo na "vanredne okolnosti" koje ugrožavaju zonu "šengena", ali tako da se "ne ugrozi princip slobodnog kretanja ljudi", javio je AFP.

Uvođenje unutrašnje pogranične kontrole navodi se kao poslednja zaštitna mera u "veoma kritičnoj situaciji kada neka država članica više ne može da ispunjava svoje obaveze u skladu sa šengenskim pravilima". Za sada, unutrašnja pogranična kontrola se uvodi samo u slučaju opasnosti po javni red, odnosno bezbednost.

Ponovno uvođenje pogranične kontrole odnosilo bi se na "strogo ograničen period vremena, uzimajući u obzir potrebu da se deluje u hitnim slučajevima".

  • podr[ka EU

    24.06.2011 20:56
    A šta treba da rade, da puste da im kriminalni ološ iz Srbije pljačka i da se dovlače lazni azilanti da žive kao bubrezi u loju na račun njihovih građana?
  • Маркан

    24.06.2011 20:34
    Пуцате полако по шавовима, нећете ви још дуго.
  • VS

    24.06.2011 19:48
    Toliko o slobodnoj i tolerantnoj Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.