UN usvojio rezoluciju o prekidu vatre radi imunizacije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se zahteva da sve zaraćene strane u svetu odmah uspostave "trajnu humanitarnu pauzu" kako bi se omogućilo nesmetano isporučivanje vakcina protiv kovida-19 i imunizacija miliona ljudi.
UN usvojio rezoluciju o prekidu vatre radi imunizacije
Foto: Pixabay
Britanski nacrt rezolucije, koji je podržalo 112 zemalja, ponovio je zahtev Saveta bezbednosti iz jula prošle godine za "trenutnim prekidom neprijateljstava" u celom svetu – od Sirije i Jemena do Centralnoafričke Republike, Malija, Sudana i Somalije.
 
Izražena je zabrinutost što apel za prekid vatre radi suzbijanja pandemije, koji je prvi put uputio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš 23. marta 2020. godine, nije poštovan u potpunosti.
 
Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvort, koja trenutno predsedava SB, saopštila je rezultate glasanja elektronskom poštom, rekavši da će rezolucija pomoći isporuku vakcina za 160 miliona ljudi koji žive u oblastima sukoba ili su raseljeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.