Virdžinija korak bliže legalizaciji marihuane od 2024. godine

Predstavnici oba doma skupštine države Virdžinije glasali su za legalizaciju rekreacione konzumacije marihuane od 2024. kada će početi i njena prodaja.
Virdžinija korak bliže legalizaciji marihuane od 2024. godine
Foto: Pixabay
Predlog zakona, da bi postao važeći, sada treba da potpiše guverner Ralf Nortam, koji je demokrata, piše Glas Amerike.
 
Virdžinija je tako postala prva južnjačka država koja će legalizovati marihuanu u SAD. Do sada je legalizovalo 15 saveznih država i Distrikt Kolubmija.
 
Predlog zakona bio je jedan od prioreteta demokratske skupštine, prvenstveno da bi se sprečilo krivično gonjenje pripadnika manjinskih zajednica zbog posedovanja marihuane, ali kompromis sa republikancima nije bio lak.
 
Liderka većine u državnom parlamentu Šarnil Hering rekla je da predlog zakona nije savršen, ali da je pravičan.
 
"Ovo će sprečiti prečesto hapšenje i osuđivanje Afroamerikanaca koji ne koriste marihuanu više od belaca, ali su češće zbog toga krivično gonjeni."
 
Nedavna studija pokazala je da su Afroamerikanci hapšeni 3,5 puta više od belaca zbog posedovanja marihuane u periodu od 2010-2019. Grupe koje se tome protive kažu da bi ovaj zakon mogao da pospeši upotrebu marihuane među mladima.
 
Republikanci su rekli da o tako ključnom pitanju ne treba odlučivati na brzinu.
 
"Mislim da ima samo nekoliko članova skupštine koji zaista razumeju šta sve ovaj zakon obuhvata", rekao je lider republikanske manjine Tomi Norment.
 
Prema ovom zakonu, od 1. januara 2024. biće legalizovano posedovanje 28,3 grama marihuane, a od tog dana počinje i prodaja širom Virdžinije.
 
Prošle godine, skupština Virdžinije je odlučila da dekriminalizuje posedovanje marihuane, odnosno da se oni koji budu uhvaćeni kazne novčano, sa maksimalno 25 dolara.
 
Novim zakonom planirano je i da se 30 odsto od poreza na prodaju marihuane preusmeri u fond koji bi pomogao pripadnicima manjinskih zajednica čiji su članovi hapšeni ili krivično gonjeni zbog marihuane.
 
Neke demokrate se nadaju da bi guverner Nortam mogao da zatraži i raniju legalizaciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet