EK razmatra hitna odobrenja vakcina

Evropska komisija objavila je danas da razmatra hitno odobravanje vakcina protiv kovida-19 kao bržu alternativu dosadašnjim strogim uslovima koji su primenjivani u autorizaciji cepiva, javlja Rojters.
EK razmatra hitna odobrenja vakcina
Foto: 021.rs
"Spremni smo da sa državama članicama razmotrimo sve moguće načine da zaista ubrzamo odobravanje vakcina", rekao je portparol Komisije na konferenciji za novinare.
 
Do promene taktike moglo bi doći nakon što su istočnoevropske zemlje, uključujući Mađarsku, Slovačku i Češku, odobrile ruske i kineske vakcine hitnim postupcima na nacionalnom nivou. Novi korak u EU bi označio velik zaokret u odobravanju vakcina jer bi podrazumevao postupak koji je Unija smatrala opasnim, a pre pandemije kovida-19 bio je rezervisan samo za izuzetno odobravanje lekova na nacionalnom nivou za terminalno bolesne pacijente, uključujući lečenje raka.
 
Potencijalne promene dolaze u vreme kad su EK i evropska regulatorna agencija za lekove pod sve većim pritiskom zbog usporenog odobravanja vakcina, što je doprinelo sporijem uvođenju cepiva protiv kovida-19 u Uniji, u poređenju sa Sjedinjenim Državama i bivšom članicom EU Velikom Britanijom.
 
Jedna od mogućnosti mogla bi biti "hitna autorizacija vakcina na nivou EU sa podeljenom odgovornošću među državama članicama", rekao je zvaničnik Evropske komisije, navodeći kako bi taj proces mogao početi vrlo brzo ako vlade zemalja članica EU podrže tu ideju.
 
Evropska agencija za lekove (EMA) trenutno ne može da izdaje hitna odobrenja za vakcine, podseća britanska agencija.
  • K

    03.03.2021 00:22
    Indijanci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet