Slovačka uvela zabranu kretanja tokom noći

Slovačka je od ponoći uvela noćni policijski čas, rekao je ministar zdravstva dok se zemlja bori s najvišom stopom smrtnosti od kovida u svetu.
Slovaci ne smeju da izlaze iz kuće od 20 do 5 časa, navodi se u vladinoj odluci.
 
Ljudima se preporučuje da ostanu kod kuće, a mogu da izađu samo ako moraju kod lekara, na posao ili u šetnju radi rekreacije ili sa psima.
 
Policijski čas će biti obavezan do 19. marta, a možda će se produžiti nakon toga.
 
Ta zemlja EU sa 5,4 miliona stanovnika u poslednje dve nedelje je u proseku prijavljivala 24 preminula na 100.000 stanovnika, pokazuju podaci agencije Frans pres.
 
Visoka stopa smrtnosti je "posledica mnogih faktora, Slovačka je napravila niz grešaka", rekao je za AFP predsednik sindikata lekara Peter Visolajski.
 
"Karantin je prekasno uveden i nije se dovoljno nadzirao. Uz to, stopa smrtnosti je posledica opšteg lošeg stanja u slovačkom zdravstvu", istakao je Visolajski.
 
Prema njegovim rečima, umesto da se uvode nova ograničenja, bolje je primenjivati postojeća kako bi se "smanjio broj zaraženih".
 
Slovačka je u ponedeljak postala druga zemlja EU, nakon Mađarske, koja je primila pošiljku ruske vakcine "Sputnjik V". Naručila je ukupno dva miliona doza.
 
Slovačka je takođe deset pacijenata poslala u susednu Poljsku i u pomoć joj je stigla grupa lekara iz Rumunije, pošto je Evropskoj uniji uputila zahtev za pomoć.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.