Švajcarci za zabranu nošenja nikaba i burki

Građani Švajcarske su, prema prvim projekcijama referenduma, tesnom većinom odobrili predlog krajnje desnice da se zabrani nošenje nikaba i burki koje nose pojedine muslimanke u toj zemlji.
Švajcarci za zabranu nošenja nikaba i burki
Foto: Pixabay
Prema projekciji Švajcarske radio-televizije na osnovu delimičnih rezultata, taj predlog će biti usvojen sa 51 odsto glasova, uz mogućnost greške od dva odsto.
 
Mera bi se odnosila pokrivanje lica na javnim mestima kao što su restorani, sportski objekti, javni prevoz i šetnja ulicom.
 
Izuzetak bi bili verski objekti ili u slučaju bezbednosnih i zdravstvenih razloga, kao što sada ljudi nose maske zbog zaštite od kovida.
 
Švajcarska vlada se protivi meri jer smatra da je pokrivanje lica "marginalno" pitanje. Dodaje se i da bi ovakve mere ugrozile turizam, jer većina žena koje dolaze turistički iz dobrostojećih arapskih zemalja zaklanja lice.
 
Predlagači zakona kažu da nošenje marami preko lica simbolizuje represiju nad ženama i da su mere neophodne kako bi se održao princip kojim lica treba da budu prikazana u slobodnom društvu kao što je švajcarsko.
  • Joe

    07.03.2021 20:37
    За
    Сагласан сам са предлогом, али онда треба и маске да се забране, јер и оне покривају лице.
  • brt

    07.03.2021 16:26
    Pa realno, tako treba.

    U Saudijskoj Arabiji da postujemo njihove obicaje, u Evropi da oni postuju nase i mirna Backa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet