Holandski trgovci pokrenuli postupak protiv države zbog zatvaranja prodavnica

Holandsko udruženje trgovaca neprehrambenim proizvodima INretail je u ime oko 15.000 članova pokrenulo skraćeni sudski postupak protiv države tražeći otvaranje prodavnica.
Holandski trgovci pokrenuli postupak protiv države zbog zatvaranja prodavnica
Foto: Pixabay
Zahtev udruženja je otvaranje prodavnica uz poštovanje svih zaštitnih mera, između ostalog ograničenje od jednog kupca na deset kvadratnih metara prodajnog prostora.
 
Sud će odluku u skraćenom postupku doneti najkasnije u petak, 12. marta.
 
U Holandiji su, u okviru mera protiv širenja virusa korona, od 15. decembra zatvorene sve prodavnice neprehrambenih proizvoda, a od pre nedelju dana prodavnicama je dozvoljeno da u unapred zakazanom terminu prime kupce u radnju, uz ograničenje od maksimalno dve osobe po spratu.
 
Dok je u decembru vladalo potpuno razumevanje za zatvaranje, danas zahtev za potpuno otvaranje prodavnica organizacija brani tvrdnjom da nisu poznati slučajevi zaraze virusom korona u prodavnici, kao i činjenicom da je broj umrlih od svakim danom sve manji.
 
Advokat koji zastupa državu, sa druge strane, navodi da je zatvaranje prodavnica neophodno i opravdano, imajući u vidu da je uprkos svim restriktivnim merama broj zaraženih i dalje u porastu.
 
U Holandiji je od 23. januara na snazi policijski čas od 21 do četiri sata ujutro, dok je po domaćinstvu dozvoljen jedan posetilac dnevno.
 
Pored trgovaca, skraćeni postupak protiv države najavljuju i udruženja vlasnika zabavnih parkova, pijačnih prodavaca i solarijuma.
 
Postupci koje različite branše pokreću, u skladu su sa opštim smanjenjem podrške stanovništva merama u borbi protiv kovida19.
  • w/e

    08.03.2021 22:21
    Bravo
    Tako se to radi u organizovanim sredinama. Kod nas nisu u stanju ni krompir da prodaju, a kamol da se udruze za nesto sto kosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet