Zabrana kretanja u Severnoj Makedoniji, najavljene pojačane kontrole i kazne

U Severnoj Mаkedoniji sinoć je u 22 časa kao mera za sprečavanje ubrzanog širenja virusa korona počeo policijski čas koji je trajati do pet časova i to ograničenje kretanja će važiti do 22. marta.
Najavljene su pojačane policijske kontrole u vreme policijskog časa, a za nepoštovanje policijskog časa za građane su predviđene visoke novčane kazne ili zatvor do jedne godine, a za firme novčana kazna do 30 miliona denara.
 
Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče je objasnio da policijski čas mora da bude uveden jer se zemlja suočava sa snažnim talasom epidemije i istakao da je britanski soj koji se brže širi prisutan u više od 70 odsto slučajeva. Prema njegovim rečima, cilj je da se smanji kretanje u večernjim satima posle zatvaranja ugostiteljskih objekata i očekuje da će se tako ograničiti širenje virusa korona preko mladih koji su, po svemu sudeći, najčešći prenosioci zaraze.
 
Policijski čas ne važi za putnike na međunarodnim aerodromima i u drumskom putničkom saobraćaju, kojima se kao dozvola za kretanje priznaju karte.
 
Špediterima i osobama koje obavljaju transport za vreme zabrane kao dozvola se prihvata putni nalog, dok transporteri u tranzitu imaju obavezu da zemlju napuste u roku od tri sata.
 
Odstupanja važe i za sve građane kojima za vreme zabrane kretanja zatreba hitna medicinska briga, ali da bi nekud otišli to moraju da najave Ministarstvu unutrašnjih poslova.
 
Tokom policijskog časa slobodno mogu da se kreću pripadnici posebnih službi, zdravstveni radnici, pripadnici policije i vojske, a uz posebne dozvole i drugi zaposleni koji rade u to vreme.
 
Odlukom vlade u Skoplju svi koji iz afričkih zemalja ulaze na teritoriju Severne Makedonije - i makedonski građani i stranci, obavezno će biti upućivani u dvonedeljnu izoloaciju (karantin).
 
Policijski čas je kao mera za sprečavanje širenja virusa korona u Severnoj Makedoniji prvi put uveden 22. marta prošle godine, a ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija "pod kontrolom".
  • Lilly

    11.03.2021 19:28
    @Vlada
    Treba da znate pre svega zbog cega postoji drzava, a tek onda da komentarisete. Nije pravo pojedinca u svim situacijama neprikosnoveno.
  • Vlada

    11.03.2021 10:02
    Država zatvara građane u svoje domove, uskraćuje im kretanje zbog virusa?! Šta ako si preležao koronu i imun si. Sa kojim pravom? Ovakvo ponašanje političara TRENUTNO na vlasti treba u korenu saseći! Niko nema prava da vas šalje u kućni zatvor ako ste nevini!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet