VIDEO: Japan obeležava 10 godina od katastrofe u Fukušimi

Japan danas obeležava 10. godišnjicu zemljotresa i cunamija koji su odneli gotovo 20.000 života i u Fukušimi izazivali najgoru nuklearnu katastrofu još od Černobilja.
Posetioci su se prošetali do obale ili grobova moleći se za rođake i prijatelje koji su izgubili živote u cunamiju.
 
Car Naruhito i premijer Jošihide Suga trebalo bi kasnije u toku dana da odaju počast minutom tišine na memorijalnoj ceremoniji, javlja AP.
 
Ogromni talasi izazvani zemljotresom jačine 9 stepeni Rihterove skale, što je jedan od najjačih zabeleženih u istoriji, obrušili su se 2011. godine na severoistočnu obalu Japana, teško oštetivši elektranu Fukušima Daiči i prisilivši više od 160.000 stanovnika na evakuaciju zbog radijacije.
 
 
Vlada je potrošila oko 300 milijardi dolara (32,1 biliona jena) na obnovu regiona uništenog cunamijem, ali pristup područjima oko postrojenja u Fukušimi i dalje je zabranjen. Iako niko nije izgubio život direktno zbog radijacije, briga oko nivoa zračenja ostaje i mnogi su se zbog toga odselili, navodi Rojters.
 
Isključivanje uništene elektrane trajaće decenijama i koštati više milijardi dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet