Šest zemlja EU obustavilo upotrebu AstraZeneke, stručnjaci naglašavaju da nije utvrđena veza između vakcine i krvnih ugrušaka

Šest zemlja EU obustavilo je upotrebu vakcina AstraZeneka zbog zabrinutosti u vezi sa krvnim ugrušcima.
Šest zemlja EU obustavilo upotrebu AstraZeneke, stručnjaci naglašavaju da nije utvrđena veza između vakcine i krvnih ugrušaka
Foto: 021.rs
Danska, Austrija, Estonija, Letonija, Litvanija i Luksemburg suspendovale su vakcinaciju oksfordskom vakcinom iz serije od milion doza koja je poslata čak u 17 evropskih zemalja.
 
Do obustave na dve nedelje u Danskoj došlo je nakon izveštaja o ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka koji su se pojavljivali kod ljudi vakcinisanih ovom vakcinom. Danski zdravstveni stručnjaci naglašavaju da trenutno "nije utvrđeno da postoji veza između vakcine i krvnih ugrušaka".
 
Istovremeno, Belgija najavljuje da za sada neće obustaviti primenu vakcine AstraZeneka i da u toj zemlji nisu poznati slučajevi nekoga sa krvnim ugrušcima nakon vakcinacije.
 
"Za sada znamo da je ovo vrlo sigurna vakcina. Nemamo argumente koji podržavaju bilo koje drugo gledište", navodi šef belgijske Radne grupe za vakcinaciju, Dirk Ramekers.
 
Evropski agenicija za lekove pokrenula je istragu povodom navoda o mogućoj vezi između vakicne AstarZeneka i zgrušavanja krvi kod osoba koje su je primile.
 
Belgijske zdravstvene vlasti navode da su u početku vakcinacije prijavljivani smrtni slučajevi u staračkim domovima nakon doza Fajzera, ali da su istraživanja pokazala da ti smrtni slučajevi nemaju veze s vakcinom.
  • scp - 096

    11.03.2021 21:15
    Uparavo je cena od 1.5 razlog za sve "afere" sa ovom vakcinom. Onog momenta kada su objavili da ce ici sa minimalnom cenom, pocele su price o nizoj efikasnosti, greskama u klinickim ispitivanjima itd. To se sada samo nastavlja. Kompanije sta zarade na ovim vakcinama u prvih godinu, dve, to im je to. Vazno je biti prvi. Nekom zbog profita, a nekom zbog ....
  • Mario

    11.03.2021 19:45
    Ovo je potpuno normalna mera predostrožnosti kod primene leka, nemojmo praviti teorije tu gde ih nema.
  • 313

    11.03.2021 19:00
    Pa sad kako ko shvati
    Znači može da bude, al' ne mora da znači.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.