Evropski kovid-pasoši samo za vakcine odobrene u EU

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da počne da se primenjuje do 17. marta i važiće samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agencija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.
 Evropski kovid-pasoši samo za vakcine odobrene u EU
Foto: 021.rs
Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža "Juronjuz", a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.
 
Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uverenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson.
 
Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao overeno uverenje na papiru.
 
Sada preostaje da, ubrzanim postupkom, odluku o uverenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.
  • mentor

    17.03.2021 13:25
    vakcine
    pa sta je tu problem.Obican svet je letovao u Grckoj i Turskoj. Sad u ovako teskoj situaciji moci se bez problema sa dokazom o vakcinaciji.Ostali a takvih je manje test i druge mere koje su bile i prosle godine ako zele da se setaju po Evropi.
  • Bojan

    16.03.2021 15:20
    @Mislilac

    Većina budala sa ovih prostora se sama ponižava.
  • Mislilac

    16.03.2021 12:46
    odgovor za BoeserWolf
    BoeserWolf... Nema tenkova, ali ima ponižavanja naroda sa ovih prostora. A inače ne znam da li ste upoznati sa modernim ("humanim") tipovima ratovanja? Vama se ne čini da Eu "ratuje" po skoro svim pitanjima (pre svega ekonomskim) sa Kinom i Rusijom? Zar se ovde ne radi o želji da se celom svetu prodaju samo vakcine sa zapada, zarad finansijske dobiti. A inače se zna pod čijom dirigentskom palicom sa one strane okeana "igra" Evropa!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet