Demonstrantkinje primorane na testove nevinosti

Egipatska vojna vlast priznala je da je sprovodila takozvane "testove nevinosti" na demonstrantkinjama, iznela je u izveštaju organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI).

Egipatska vojna vlast priznala je da je sprovodila takozvane "testove nevinosti" na demonstrantkinjama, iznela je u izveštaju organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI).

Amnesti je naveo da je general-major Abdel Fatah al-Sisi, član vojnog saveta koji upravlja Egiptom, opravdao te testove kao način da se zaštite vojnici od eventualnih optužbi za silovanje. To je prvi put da je egipatska vojska priznala sprovođenje te veoma kritikovane prakse, ističe Amnesti i dodaje da je Al-Sisi rekao da vojska ubuduće neće sprovoditi slične testove.

Amnesti je došao do informacija da je 18 pritvorenih demonstrantkinja posle nemira bilo primorano na "testove nevinosti". Navodi o tome prvi put su se u javnosti pojavili posle skupa 9. marta na kairskom Trgu Tahrir, koji se pretvorio u nasilan kada su policajci u civilu napali demonstrante, a vojska oružano intervenisala da bi raščistila trg.

"Podvrgavanje žena tako ponižavajućim procedurama, u nadi da će se pokazati da one nisu silovane u pritvoru nema smisla i nije ništa drugo do tortura", rekao je generalni sekretar Amnestija, Salil Šeti u saopštenju izdatom posle sastanka sa vojnim savetom. On je poručio da vlada treba da obešteti žrtve, što bi uključivalo i medicinsku i psihološku pomoć, kao i da im se izvini.

  • @budala

    28.06.2011 09:07
    Ako nije nevina onda ce biti silovana-jednostavno!
  • budala

    28.06.2011 08:16
    sjajan plan...
    A šta ako demonstrantkinja nije ni nevina, a ni silovana, šta će onda?
  • Andro

    28.06.2011 08:14
    !!!
    Ovo je toliko odvratno i glupo, da ja stvarno ne znam šta više da kažem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.