Nemiri u Grčkoj se nastavljaju, gužve na granici rastu

Novi sukobi između demonstranata i policije izbili su tokom večeri ispred parlamenta u Atini. Grupa mladih bacala je kamenice na policiju.

Novi sukobi između demonstranata i policije izbili su tokom večeri ispred parlamenta u Atini. Grupa mladih bacala je kamenice na policiju.

Policija je na to odgovorila suzavcem.Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama.Incidenti su počeli kada su demonstranti pokušali da probiju kordon i uđu parlament. Hiljade demonstranata protestvovalo u Atini zbog najavljenih mera štednje. Demonstranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na policajce, privedeno 18 ljudi.

Protest je prepodne bio miran, ali je poslepodne policija više sati ispaljivala suzavac i šok bombe na više stotina mladih.

Antivladini protesti u Grčkoj danas su radikalizovani, a prenos događanja ispred parlamenta možete pratiti uživo.

Grčki sindikati počeli su 48-časovni generalni štrajk koji će poremetiti odnosno obustaviti većinu javnih službi u zemlji, nekoliko sati pošto je premijer Jorgos Papandreu pozvao poslanike da podrže stroge mere štednje kako bi se zemlja izbavila iz teške dužničke krize. Štrajku su se pridružili i doktori, vozači hitne pomoći, novinari, pa i glumci. Aerodromi će biti zatvoreni na nekoliko sati, a kontrolori leta štrajkovaće oba dana štrajka od osam časova ujutro do podneva i od 18 do 22 časa. Vozači tramvaja i autobusa će takođe štrajkovati, dok će radnici metroa u Atini raditi kako bi omogućili građanima da dođu na najavljene proteste.

Blokirane granice

Blokirani su granični prelazi na putevima i aerodromima. Na prelazima između Makedonije i Grčke carinici propuštaju vozila svaka dva sata, a ogromne gužve i kolone gotovo su onesposobile prelaze Evzoni i Dojran. I prelaz kod Dojrana je blokiran, tako da se u Grčku iz Srbije može doći samo preko Bugarske.

Iz AMSS građane upućuju da se o situaciji na graničnim prelazima obaveste u makedonskom Auto moto savezu na telefonske brojeve: 00 389 15 555 ili 00 389 196. Preporuka je da se u Grčku putuje preko Bugarske.

Šef kabineta generalnog direktora "Jat ervejza" Stanimir Jovanović je rekao da avionski saobraćaj, za sada, funkcioniše normalno. U srpskim turističkim agencijama navode da prate situaciju i da će se većina tura koje večeras i sutra kreću ka Grčkoj uputiti preko Bugarske. Takođe, kažu i da za sada nema otkazivanja aranžmana.

Sindikati protestuju zbog novog vladinog plana štednje koji bi u narednih pet godina podrazumevao drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i za radnike sa minimalnim zaradama i prodaju državne imovine, nakon što je prethodnih meseci uveden niz mera štednje koje su dovele do porasta nezaposlenosti na 16 odsto. Rasprava o ovim merama počela je u grčkom parlamentu, a glasanje o paketu mera i predlogu zakona za njihovu primenu održaće se u sredu i četvrtak. Ukoliko plan štednje bude usvojen, Grčka će dobiti petu tranšu pomoći od EU i MMF-a, koja joj je odobrena prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra.

  • Ivana

    02.07.2011 13:35
    Volim Grcku:)
    Godinama idem u Grcku,ici cu i ove,i sledece god. Nikada nisam dosla sa mora,da mi se nesto ruzno desilo,da sam bila opljackana,maltretirana i sl.ne razumem vase komentare,neka ide ko gde hoce,i neka rade sta hoce,ja ne odustajem od predivnog toplog Grckog mora!!!!!!!!
  • 29.06.2011 07:23
    Svi ovi što lupaju minuse, garant se spremaju za paradajz letovanje u Grčkoj, pa ovako leče svoje frustracije. Lepo se provedite, čekajte na granici 2-3 dana, uz paradajz i paštetu od kuće, ponesite i kante sa benzinom da imate kad se vraćate, trebaće vam. I pozdravite nam bratski narod!
  • Begečka nana

    29.06.2011 06:50
    @??????
    Ne, u životu nisam bila u Grčkoj i ne nameravam. Nikada ne idem tamo gde me šišaju kao ovcu, a ne pružaju usluge na nivou cena koje naplaćuju. Hvala ti što se interesuješ za moja letovanja, ali nema potrebe da mi pomažeš oko toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.