Erupcija vulkana na Islandu slabi, bez poremećaja avio saobraćaja

Erupcija dugo godina neaktivnog vulkana na jugozapadu Islanda počela je da slabi i ne bi trebalo da utiče na vazdušni saobraćaj, objavile su danas vlasti te ostrvske zemlje.
Erupcija vulkana na Islandu slabi, bez poremećaja avio saobraćaja
Foto: Pixabay (ilustracija)
Vulkan je počeo da izbacuje lavu juče oko 20.45 po lokalnom vremenu, u dolini Geldinga, 32 kilometra od Rejkjavika.
 
Erupcija je bila "mala" i nije bilo nagoveštaja da bi pepeo ili prašina mogli da utiču na avio saobraćaj, navela je meteorološka služba Islanda. Jugozapadni deo Islanda je najgušće naseljen deo zemlje, ali evakuacija stanovništva nije predviđena. Do nje bi moglo da dođe jedino ako nivoi vulkanskih gasova budu znatno povećani.
 
Erupcija vulkana u dolini Geldinga prva je na poluostrvu Rejkjanes u gotovo 800 godina. Seizmička aktivnost u toj oblasti porasla je pre 15 meseci, a podrhtavanja tla su znatno povećana prošlog meseca.
 
U prethodne tri nedelje u toj oblasti je bilo oko 50.000 slabih zemljotresa, a nekoliko desetina potresa imalo je magnitudu 4,0 ili veću. Do erupcije vulkana na Islandu u proseku dolazi jednom u četiri, pet godina. Prethodna je bila 2014. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).