Danska se otvara kad svi građani stariji od 50 godina budu vakcinisani

Danska planira da se praktično u potpunosti otvori kada budu vakcinisani svi građani stariji od 50 godina, što se očekuje krajem maja, izjavila je premijerka Mete Frederiksen.
Premijerka je sinoć predstavila plan postepenog otvaranja srednjih škola, prodavnica, restorana i barova, biblioteka, muzeja i bioskopa.
 
"Uz nekoliko izuzetaka, dansko društvo mora da bude u mogućnosti da se otvori kada svi stariji od 50 godina budu vakcinisani, odnosno krajem maja po trenutnim planovima zdravstvenih vlasti", najavila je Frederiksen.
 
Srednjoškolci će od 6. aprila svake druge nedelje imati nastavu uživo, dok su osnovne škole otvorene prošlog meseca.
 
U Danskoj, koja ima 5,8 miliona stanovnika, broj novih slučajeva trenutno je četiri puta manji nego u decembru.
 
"Korona propusnica" ostaje na snazi, prema vladi, sve dok celokupno stanovništvo ne bude imalo pristup vakcini što se planira do kraja avgusta. Počevši od 6. aprila biće moguće otići kod frizera, potom je za 21. april planirano otvaranje bašti, od 6. maja otvaranje restorana, dok se potpuno otvaranje planira od 21. maja.
 
Vlasti su i dalje neodređene po pitanju povratka na velike sportske i kulturne događaje, dok je Danska domaćin Evropskog fudbalskog prvenstva krajem juna.
 
Ta "korona propusnica", koja je u obliku aplikacije na mobilnom telefonu, potvrđuje negativan test kraći od 72 sata, vakcinaciju ili nedavni oporavak od kovid19. Vakcinisanim Dancima se takođe dele papirne potvrde.
 
U Danskoj je do sada obe doze vakcine primilo 5,4 odsto stanovnika, a jednu dozu 10,9 odsto.
  • LSD

    23.03.2021 16:39
    Bravo
    Svaka čast za Dansku. Zna se ko je prioritet-stariji građani,, tako i treba. Kod nas su delili vakcine ko god je hteo a nisu izvakcinisali sve starije. I lepo je sve isplanirano.
  • Mioka

    23.03.2021 13:12
    Sprdacina sa narodom do 101
    Do novog soja 2022 i do nove vakcine za novi soj.Kako se sprdaju sa nama a narod ko dete u vrticu sve veruje kad mu vaspitacica isprica pricu za laku noc.Jos i pita"Ima li nastavak price" a vaspitacica odgovara"Ima nakon spavanja sad spavaj pa kad se probudis nastavljamo pricu..."
  • emi

    23.03.2021 13:08
    znaci pocelo je!drzava ti stavi pistolj na celo i ti "svojevoljno" pristanes na uslove tj. ako neces nema te u poslu i zivotu, ako se povinujes nastavljas dalje da robujes sistemu.. hvala mocnici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rekordna zaplena kokaina u Nemačkoj

Nemačka policija je zaplenila rekordnih 35 tona kokaina, vrednog skoro dve milijarde evra, i uhapsila sedam osoba u koordinisanoj raciji u sedam saveznih država.