Ulazak u Sloveniju zavisi od vrste vakcine

Slovenija je donela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu vakcine koju je putnik primio.
Ulazak u Sloveniju zavisi od vrste vakcine
Foto: 021.rs
Dino Kozlevac, šef štaba Civilne zaštite Istarske županije, objašnjava da onaj ko je primio Moderninu vakcinu u Sloveniju može da uđe 14 dana nakon vakcinacije.
 
Onaj ko je primio Astrazenekinu vakcinu može da uđe 21 dan nakon prve vakcinacije, a Fajzerovu vakcinu sedam dana nakon druge vakcinacije, piše dnevnik "Glas Istre".
 
"Onaj ko je preboleo kovid19 može uz medicinsku potvrdu koja važi šest meseci da uđe u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboleli i koji su vakcinisani ne treba da imaju negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova bezbednosti, civilne zaštite i zdravstva", rekao je Kozlevac, preneo je portal "Index.hr.
 
Slovenija je od petka pooštrila mere na granicama: dnevni migranti, dakle učenici stariji od 13 godina i oni koji rade u slovenačkim firmama, moraju imati negativan antigenski test koji nije stariji od sedam dana. Nakon isteka tog roka, antigenski test mora se ponoviti, a to se, navodi Kozlevac, može učiniti u Umagu, Poreču i Buzetu.
 
Antigenski test moraju imati i osobe koje prevoze đake i oni koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji i oni će testove platiti vlastitim novcem. Svi drugi koji zbog opravdanog razloga putuju u Sloveniju moraju imati PCR test.
 
Ljudi u tranzitu, s druge strane, ne moraju imati ni test, ni ikakve potvrde pri ulasku u Sloveniju.
 
"Ti putnici moraju videti šta država, krajnja destinacija u koju putuju, traži. Na granici vas pitaju gde idete. Za Trst? Ok, puste vas, ali ako vas zateknu da ste se zaustavili u Sloveniji, platićete kaznu. Dakle, morate napustiti Sloveniju najkraćim putem", objašnjava Kozlevac.
 
Odluka slovenačkih vlasti na granici važiće najmanje do 2. aprila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet