Vakcina AstraZeneka promenila ime

Vakcina protiv koronavirusa koju je proizvela farmaceutska kompanija AstraZeneka sada se zove Vakszevria, objavila je danas švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobijenih od Evropske agencije za lekove (EMA).
Vakcina AstraZeneka promenila ime
Foto: 021.rs
Sama vakcina ostaje nepromenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakovanja, prenosi list "Brisel tajms".
 
EMA je promenu imena u Vakszevria odobrila 25. marta, na osnovu zahteva kompanije. Vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija bila je tema diskusije više puta otkako je krajem januara dobila zeleno svetlo od EMA.
 
Odmah nakon odobrenja, više zemalja u Evropi, uključujući Belgiju, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke. Kasnije, početkom marta, nekoliko evropskih zemalja privremeno je suspendovalo upotrebu vakcine AstraZeneka zbog nekih slučajeva pojave krvnih ugrušaka i malog broja trombocita.
 
EMA je 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina bezbedna i efikasna i da su benefiti veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj. Pored toga, kompanija je takođe bila predmet rasprave jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije.
  • Jasna

    31.03.2021 09:28
    -
    primila sam tu vakcinu i zamislite ostala sam živa!A gledam Izraelce i ne verujem koliko nam malo fali da se oslobodimo svega a mi kolektivno nećemo
  • ha

    30.03.2021 21:42
    E pa dobro onda. Sad verovatno nece vise izazivati tromboemboliju, nego emboliju trombom.
  • iguman

    30.03.2021 21:36
    tako su i radikali preomenuli ime, ali su kao i astrazeneka ostali losi kao i SNS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.