Moderna dobila odobrenje da poveća broj doza u bočicama na 15

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je dve promene u vezi sa vakcinom protiv kovid-19 kompanije Moderna, koje mogu da obezbede bržu proizvodnju i imunizaciju stanovništva u SAD.
Moderna dobila odobrenje da poveća broj doza u bočicama na 15
Foto: 021.rs (Ilustracija)
FDA je odobrila nove bočice Modernine vakcine koje mogu da sadrže do 15 doza u poređenju sa originalnim bočicama dizajniranim da sadrže 10 doza.
 
Pored toga, američki regulator je potvrdio da može bezbedno da se koristi do 11 doza iz postojećih pakovanja sa 10 doza i upozorio da bez odgovarajućih špriceva i igala možda neće biti moguće izvući više od 13 doza iz Moderninih bočica sa 15 doza i više od 10 doza iz trenutnih bočica, a ove promene će se dodati u uputstva FDA za zdravstvene radnike.
 
Moderna je najavila da planira da počne isporuku novih bočica sa 15 doza narednih nedelja, a da će se uporedo njena vakcina isporučivati u bočicama koje sadrže 11 ili 15 doza.
 
Ove promene, koje je FDA potvrdila, trebalo bi da doprinesu povećanju raspoloživih zaliha i ubrzavanju vakcinacije, pošto je predsednik Džo Bajden obećao da će obezbediti dovoljno doza za imunizaciju svih odraslih osoba u SAD do kraja maja i nedavno postavio novi cilj, 200 miliona vakcina u prvih 100 dana njegove administracije.
  • Lidia

    03.04.2021 09:13
    @dragan
    Zamislite taj posao i te troskove da.iz Srbije (i ostatka sveta) vracamo flasice u USA. Pri tom, ambalaza od lekova nije zarazan materijal, informisite se pre nego sto lupite
  • dragan

    02.04.2021 12:52
    e
    A nisu se setili da se bočice višestruko isperu,dezinfikuju i ponovno koriste iako bočice ostaju u bolnicama i gde se baca prazna bočica kao zaraženi materijal.Time bi sve dva problema rešila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.