Ministar zdravlja Češke smenjen nakon protivljenja ruskoj vakcini

Ministar zdravlja Češke Jan Blatni odlazi iz Vlade, na zahtev predsednika države Miloša Zemana nakon što je kategorično odbijao da se koriste vakcine, pre svega ruske Sputnjik V, dok ne dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove.
Ministar zdravlja Češke smenjen nakon protivljenja ruskoj vakcini
Foto: 021.rs
"Sve vreme sam stajao iza toga da se koriste registrovane vakcine. Za mene kao lekara je važno da moram da budem 100 odsto siguran da ne samo da će pomoći ali i da neće naneti štetu. Samo tako mogu da garantujem da su vakcine bezbedne i oprobane", kazao je danas Blatni na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da je sinoć smenjen.
 
Blatni je rekao da je njegovo smenjivanje politička odluka na koju premijer ima pravo ali da je istovremeno tumači tako da premijer Andrej Babiš vidi da se Češka izvukla iz kriznih dana u toku pandemije kovid-19.
 
"Predsednik me je danas smenio na zahtev premijera. Ja kao razlog vidim političku odluku na koju premijer ima pravo. Savest mi je čista jer sam radio isključivo na osnovu svoje stručnosti i odlučivao sam uvek na osnovu stručnih podataka i analiza. Može da se tumači i tako da premijer smatra da je najgore već iza nas. Virus je, međutim, još uvek opasan i ne prašta nam greške", rekao je Blatni.
 
Novi ministar popustljivijeg stava
 
Predsednik Zeman imenovaće već danas za novog ministra Petra Arenbergera, stručnjaka za venerične bolesti, inače direktora jedne od velikih univerzitetskih bolnica u Pragu, koji je znatno popustljiviji prema kampanji predsednika da se naruče i ruske i kineske vakcine i bez odobrenja Evropske agencije za lekove.
 
Koalicioni partner u vladi premijera Babiša, lider čeških socijaldemokrata i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček saopštio je kratko da poštuje pravo partnera u vladajućoj koaliciji da smeni ministra ali da se nada da će novi nastaviti tako kako je do sada radio Blatni.
 
"Pripremili smo projekat nazvan Put iz tame koji će pomoći da se vratimo normalnom životu. Sve je spremno da se polako vraćamo u normalno", rekao je smenjeni ministar Blatni.
  • iguman

    08.04.2021 01:58
    Mora da je rastao pored Rusa, pa mu ni vkcina od njih ne treba.
    Pametan covek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet