EMA: Svaka država sama da donese odluku o vakcini AstraZeneka

Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je da svaka država treba sama da donese odluku na koji način će tretirati zaključak da nakon primanja AstraZenekine vakcine postoji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.
 EMA: Svaka država sama da donese odluku o vakcini AstraZeneka
Foto: 021.rs
Prilikom donošenja odluke svaka država treba da uzme u obzir trenutnu epidemiološku sitaciju i dostupnost drugih vakcina, saopštila je EMA, prenosi Rojters.
 
"Mi smo pokušali da obezbedimo što je moguće više informacija o koristima i rizicima koje smo identifikovali, a na osnovu toga, i uzimajući u obzir trenutnu situaciju sa pandemijom i mogućnost nabavke drugih vakcina, države mogu da donesu različite odluke o AstraZenekinoj vakcini", kazala je direktorka EMA Emer Kuk.
 
Na taj način Evropska medicinska agencija je odustala od davanja preporuke i države će same morati da procenjuju rizike od nastavka upotrebe AstraZenekine vakcine.
 
Više država je u proteklih desetak dana zabranilo upotrebu Astrazeneke za mlađe od 60 ili 55 godina, uz očekivanje da će konačnu odluku doneti EMA, ali će sada morati same da je donesu. Treba istaći i da su u Francuskoj već podnete prve tužbe zbog smrti ljudi posle dobijanja vakcine Astrazeneka.
  • Neko

    08.04.2021 10:32
    Ma nek ide život, daj još jednu !
  • /

    08.04.2021 08:51
    Gospodin Popara
    Da primamo, nego šta. Ako smo prvu preživeli, preživećemo i drugu.
  • Gospodin Popara

    07.04.2021 23:35
    I šta sad da radimo mi što smo dobili prvu dozu astre?
    Da primamo drugu ili ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.