Preminuo princ Filip, suprug kraljice Elizabete

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug britanske kraljice Elizabete Druge, preminuo je danas u 99. godini.
On bi 10. juna ove godine napunio 100. godina.
 
"Sa velikom tugom, njeno veličanstvo kraljica Elizabeta objavljuje smrt njenog voljenog muža, princa Filipa, vojvode od Edinburga", navedeno je u objavi na sajtu Bakingemske palate. 
 
Dodaje se da je princ preminuo jutros u zamku Vindzor.
 
 
Princ je poslednjih meseci bio u bolnici, između ostalog, i zbog bolesti srca.
 
 
Vojvoda od Edinburga odstupio je 2017. godine od svojih zvaničnih dužnosti. Početkom ove godine proveo je nekoliko meseci u londonskim bolnicama zbog infekcije, a posle toga i zahvata na srcu koji je uspešno izveden, a 16. marta pušten je kući.
 
Šest i po decenija uz kraljicu
 
Princ Filip i kraljica Elizabeta Druga proslavili su 2017. godine 70 godina braka, a vojvoda od Edinburga ujedno je i najduži bračni drug bilo kojeg britanskog monarha u istoriji.
 
Od kada su se uzeli, princ Filip pomogao je mladoj kraljici da uspotavi novi kurs monarhije, gurajući Britaniju na prvo mesto, kao i zauzimajući pragmatičniji stav od ranijih vladara. Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled.
 
"Ponašamo se kao da pripadamo jedno drugome godinama", napisala je Elizabeta u pismu svojim roditeljima ubrzo nakon udaje.
 
Tokom narednih decenija, kraljica Elizabeta javno je nekoliko puta govorila o tome koliki je uticaj Filip imao na nju, nazivajući ga svojom snagom i temeljem.
  • Jeca

    09.04.2021 16:52
    Gre'ota!
  • @More

    09.04.2021 16:31
    Zato što se prema tradiciji ženidbom ne dobija titula kralja već se dobija titula princa.
  • More

    09.04.2021 14:54
    Zašto su ga oslovljavali sa "princ" ako je bio oženjen kraljicom? Zašto nije bio kralj Filip?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet