Zanimljivosti iz biografije princa Filipa: Dočekao Tita u Londonu, prisustvovao i njegovoj sahrani

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je danas u zamku Vindzor u Engleskoj, saopštila je kraljevska porodica.
Na znamenitim institucijama zastave su spuštene na pola koplja. Najavljen je period žalosti, piše britanski Gardijan.
 
Vojvoda od Edinburga imao je 99 godina, a bio je suprug kraljice Elizabete 73 godine. Njih dvoje imaju četvoro dece, osmoro unučadi i desetoro praunučadi, objavio je BBC.
 
Njihov prvi sin je princ Čarls, rođen 1948. godine, zatim su dobili ćerku, princezu Anu (1950), princa Endrua, vojvodu od Jorka (1960) i princa Edvarda, grofa od Veseksa (1964).
 
Princ Filip rođen je na grčkom ostrvu Krf, 10. juna 1921. godine.
 
Njegov otac je princ Andrej od Grčke i Danske, mlađi sin grčkog kralja Đorđa Prvog. Njegova majka, princeza Alisa, bila je ćerka lorda Luja Mauntbatena i praunuka kraljice Viktorije.
 
Tokom Drugog svetskog rata, princ Filip je služio kao oficir u britanskoj mornarici. Za svoje zasluge odlikovan je Grčkim ratnim krstom. Dve godine nakon rata, oženio se princezom Elizabetom pet godina pre nego što će postati kraljica.
 
Zdravlje princa Filipa je bilo narušeno duže vreme, a 2017. je objavio da neće obavljati kraljevske dužnosti.
 
Naredne godine operisao je kuk, a 2019. bio je na posmatranju u londonskoj bolnici "Kralj Edvard VII", četiri dana zbog zdravstvenih problema.
 
Iste godine učestvovao je u saobraćajnoj nesreći u kojoj su dve žene bile povređene i završile u bolnici. Vojvoda od Edinburga je dobrovoljno vratio vozačku dozvolu, a tužilaštvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak.
 
Od povlačenja iz javnog života retko je viđan u javnosti. Provodio je većinu vremena na kraljevskom imanju u Sandringemu u Norfolku, ali se nakon izbijanja epidemije koronavirusa preselio u zamak Vindzor zajedno sa kraljicom Elizabetom.
 
Ugostio Tita
 
Tokom dugog života imao je prilike i da ugosti, ali i da isprati na večni počinak nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, maršala Josipa Broza Tita.
 
Tito je 1953. godine posetio London, a na početku njegove petodnevne posete dočekali su ga vojvoda od Edinburga, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova, Entoni Eden.
 
Maršal Tito je u London došao po pozivu britanskog ministra spoljnih poslova kako bi se ojačale veze dveju nacija.
 
Smrt Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika SFR Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, 4. maja 1980. godine je bio jedan od najprelomnijih trenutaka u istoriji Jugoslavije. Prisustvovalo je 209 delegacija iz 128 zemalja sveta i zvanično je najposećenija sahrana nekog državnika u istoriji. Među njima je bio i princ Filip. 
 
  • Boki

    09.04.2021 14:48
    Njegovi poslednji prijatelji su umrli krajem prošlog veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet