Nezavisnom radiju oduzeta frekvencija pa dodeljena mediju bliskom Orbanu

Mađarska nezavisna radio stanica, primorana da prekine emitovanje u februaru, javila je danas da je njena stara frekvencija dodeljena radio stanici koja pripada grupi bliskoj premijeru Viktoru Orbanu.
Nezavisnom radiju oduzeta frekvencija pa dodeljena mediju bliskom Orbanu
Foto: Pixabay
Klubradio, čije su vesti i rasprave često bile kritične prema vladi, bio je primoran da prekine emitovanje pošto nije dobio obnovu licence. Tada su Evropska unija i SAD kritikovale mađarske vlasti ocenjujući da je to novi napad na slobodu medija.
 
Mađarski regulator za medije NMHH saopštio je da Klubradio nije poštovao administrativna pravila za obnavljanje licence i 30. marta dodelio je frekvenciju tog radija medijskoj grupi bliskoj Orbanu. Prema navodima redakcije Klubradija, NMHH je delovao na nezakonit način.
 
"Regulator je dodelio frekvenciju medijskoj grupi bliskoj vladi, iako smo pokrenuli pravne korake, koji još uvek traju, kako bi povratili frekvenciju", navela je redakcija.
 
Klubradio, koji je počeo da emituje program devedesetih, poslednjih godina suočio se sa nizom prepreka i pravnih bitaka da bi mogao da ostane u etru.
 
NMHH, čiji su članovi bliski vladajućoj stranci Fides, rekli su da odluka tog tela nije politička.
 
Prema izveštaju međunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres) iz 2020, Mađarska je na 89. mestu na rang listi slobode medija i pala je za 16 mesta u odnosnu na prethodnu godinu.
  • Mile

    12.04.2021 07:51
    Madjarski Seselj!!!!E kada se okrene pa pocne demokratisati kao ovaj nas mali Seselj!!!Prvi u regionu a narod puca po savovima.....
  • ,

    12.04.2021 06:36
    Slika i prilika kakva ce Srbija biti ajo ikad udje u EU.
    Politicari ce skupljati poene inateci se EU institucijama i ici ce se do granica u kontroli medija a te granice sad ispipava Viktorov rezim.
  • iguman

    12.04.2021 00:32
    Viktore, Srbine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.