Ovo je prvi komunistički kandidat nakon 2007. na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj

Francuska Komunistička partija je prvi put od 2007. godine imenovala svog kandidata za predsedničke izbore 2022. godine.
Imenovan je Fabijen Rusel (Fabien Roussel) na konvenciji komunista. Rusel, koji je dobio više od 73 odsto glasova, pozvao je levicu i pokret ekologa da puštuju izbor komunista. 
 
Na predsedničkim izborima 2012. i 2017. Komunistička partija nije imala svog kandidata već je odlučeno da se pruži podrška lideru radikalne levice Žan-Liku Melanšonu (Jean-Luc Melenchon) koji je u prvom krugu izbora 2017. godine dobio 19,58 odsto glasova. 
 
Prema anketama, u prvom krugu predsedničkih izbora 2022. godine najviše glasova bi dobili liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) (od 25 do 27 odsto glasova) i sadašnji predsednik, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) (od 23 do 28 odsto). 
 
Melanšon bi osvojio od 10 do 13,5 odsto glasova. 
 
U Francuskoj se već pominju imena mogućih kandidata, a među njima je popularni bivši premijer, desničar Eduar Filip (Eduard Philippe), koji se još nije izjasnio da li će predstaviti svoju kandidaturu.
  • Socijalista

    12.04.2021 10:22
    Nek mu je sa srecom ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet