Japan planira da ispušta radioaktivnu vodu iz Fukušime u more

Japan je odlučio da, nakon prerade, počne ispuštanje u more radioaktivne vode iz oštećene atomske centrale Fukušima uprkos protivljenju lokalne zajednice i zabrinutosti koju su izrazile susedne zemlje.
Japan planira da ispušta radioaktivnu vodu iz Fukušime u more
Foto: Pixabay
Kabinet premijera Jošihidea Suge doneo je ovu odluku, 10 godina nakon najveće nuklearne katastrofe u Japanu.
 
Očekuje se da će Tokijska elektrodistribucija za dve godine početi da ispušta vodu u more, prenela je agencija DPA.
 
Operator elektrane uskladištio je preko 1,2 miliona tona vode u više od 1.000 velikih cisterni u centrali. Kompanija navodi da će 2022. godine ponestati prostora za cisterne, ali lokalni zvaničnici i stručnjaci tvrde drugačije.
 
U elektrani su se istopila tri od šest reaktora kada su je u martu 2011. godine pogodili zemljotres i cunami.
 
Operator od tada neprestano sipa vodu u tri oštećena reaktora radi hlađenja atomskog goriva. Na licu mesta vrši se prerada kontaminirane vode naprednom tehnikom, ali se iz nje ne može ukloniti radioaktivni tricijum.
 
Vlada i operator tvrde da tricijum nije štetan po ljudsko zdravlje u niskoj koncentraciji.
 
Građanska komisija za nuklearnu energiju iz Tokija saopštila je da Vlada "striktno treba da izbegne ispuštanje tricijuma u okolinu, jer je tricijum i dalje radioaktivan materijal".
 
Vladina odluka kritikovana je u zemlji i inostranstvu.
 
Hiroši Kiši, šef Udruženja japanskih ribara, rekao je da je ispuštanje kontaminirane vode "potpuno neprihvatljivo" i da ova organizacija "ulaže snažan protest Vladi".
  • Green

    13.04.2021 11:41
    @Greener
    Slazem se, i ja sam za energiju sunca i vetra..
  • Factomanijakinja

    13.04.2021 10:54
    Bez (tolike) panike...

    Ono što članak ne sadrži da je planirano da bi se u more kontrolisano i postepeno puštala voda sa koncentracijom tricijuma koja je niža nego što je propisano za pijaću vodu.
    Neki stručnjači porede da je količina tricijuma po litri isto kao u četiri banane, (Dobro, ne voli svako banane.)

    Japanci nisu ishitreno doneli ovu odluku, već nakon više godina većanja i dogovaranja, a na vreme da bi se izbegla moguća šteta koja bi nastala za godinu dve kada ponestane mesta za skladištenje.

    Praksa puštanja vode iz nuklearki koja sadrži tricijum je, elem nažalost, opšteprihavćena mera i u drugim državama, npr. SAD.

    A tricijum postoji i u prirodi oko nas - izotop je vodonika, čak ga ponekad vidite i u natpisu EXIT u svetlima za evakuaciju.

    Veća i mnogo raširenija će biti opasnost npr. od mikroplastike u ribama.
  • Greener

    13.04.2021 10:33
    @Green
    U zemlji Srbiji Vinča nas ne greje, ali fosilna goriva čine čuda u vazduhu i našim plućima. ... thanks, but no thanks either

    (Više voledem energiju sunca i vetra i ...)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet