Evropski sud za ljudska prava osudio Tursku zbog pritvaranja novinara

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) najoštrije je danas osudio Tursku zbog pritvaranja čuvenog novinara i pisca Ahmeta Altana radi navodne umešanosti u neuspeli puč 2016. godine.
Evropski sud za ljudska prava osudio Tursku zbog pritvaranja novinara
Foto: Pixabay
"Ništa ne pokazuje da su postupci podnosioca tužbe bili deo plana za svrgavanje turske vlade", navodi se u odluci Suda čije je sedište u Strazburu.
 
Sudije konstatuju kršenje odredaba Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja, "prava na slobodu i bezbednost" i "prava da se sud odmah izjasni o zakonitosti pritvora".
 
U posebnoj presudi, ECHR je takođe osudio Ankaru zbog pritvaranja Murata Aksoja, opozicionog novinara koji je nekoliko nedelja bio u pritvoru nakon pokušaja puča 15. jula 2016.
 
"Nije bilo verodostojnih razloga za sumnju da je Aksoj počinio krivično delo", navodi ECHR.
 
Altan (71) je u februaru 2018. godine osuđen na doživotni zatvor zbog "pokušaja rušenja ustavnog poretka" ali je Kasacioni sud ukinuo tu presudu, podseća na ECHR.
 
Na ponovljenom sudjenju Altan je u novembru 2019. osuđen na deset i po godina zatvora zbog veza sa "terorističkom grupom".
 
Tursko pravosuđe ga tereti za povezanost sa pokretom islamskog sveštenika Fetulaha Gulena koga Ankara optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine što Gulen negira.
 
Altan, koji je osnovao opozicioni list Taraf, proslavio se izvan Turske knjigom o životu u zatvoru. 
 
Cenjeni intelektualac ​​u Turskoj, Altan je uvek negirao umešanost u pokušaj puča, odbacujući optužbe kao "groteskne".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.