Australija razmatra otvaranje granica za revakcinisane stanovnike

Australija će razmotriti postupno ponovno otvaranje svojih međunarodnih granica kako bi stanovnicima koji su potpuno vakcinisani protiv kovida-19 omogućili putovanje u inostranstvo, izjavio je premijer Australije Skot Morison.
Australija razmatra otvaranje granica za revakcinisane stanovnike
Foto: Pixabay
Australija je u martu prošle godine zatvorila svoje međunarodne granice što je pomoglo da izbegnu veliki broj zaraženih kakav je viđen u drugim zemljama. Dosad su imali nešto više od 29.400 slučajeva kovida-19 i 910 smrtnih slučajeva.
 
Australijski državljani i stalni stanovnici ne mogu trenutno da napuste zemlju zbog koronavirusa, osim ako iz nekog razloga nisu izuzeti od te mere, dok putnici koji se vraćaju iz inostranstva moraju da provedu dve nedelje u karantinu u hotelu o svom trošku.
 
"Prvi cilj je da se Australijancima koji su vakcinisani omogući kretanje i putovanje, posebno ako je važno", rekao je Morison.
 
To znači da bi vakcinisani ljudi mogli da putuju u inostranstvo zbog poslovnih i ličnih hitnih slučajeva, a po povratku bi bili u izolaciji kod kuće.
 
"Bilo kakvo takvo otvaranje ne bi se dogodilo pre vakcinisanja osetljivih grupa ljudi, jer bi putnici po povratku mogli da donesu najmanje 1.000 novih slučajeva nedeljno u zemlju", rekao je Morison.
 
U ponedeljak će se otvoriti tzv. "putnički balon" između Australije i Novog Zelanda, jedan od prvih takvih sporazuma od pojave pandemije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet