Rusija povećala plate kosmonautima, evo koliko sada zarađuju

Plata potencijalnih kosmonauta nakon povećanja dostići će u proseku oko 300.000 rubalja (3.935 dolara) mesečno, a iskusnih kosmonauta više od 500.000 rubalja (6.558 dolara), izjavio je prvi zamenik generalnog direktora za ekonomiju i finansije Roskosmosa Maksim Ovčinjikov.
Rusija povećala plate kosmonautima, evo koliko sada zarađuju
Foto: Pixabay
"(Ruski) predsednik je najavio značajno povećanje plata. Ovo se posebno odnosi na kandidate za kosmonaute: njihova plata biće veća za 70 odsto - nešto manje od 300.000 rubalja mesečno. Oni koji su leteli imaće povećanje od 50 odsto na nešto više od 500.000 rubalja u proseku", rekao je Ovčinjnikov, preneo je Tas.
 
Prema rečima prvog zamenika generalnog direktora Roskosmosa, danas su plate astronauta iz Sjedinjenih Američkih Država ili Evrope gotovo dvostruko veće od zarada njihovih ruskih kolega.
 
Konkretno, astronauti NASA-e primaju u proseku oko 8.000 - 9.000 američkih dolara, a astronauti Evropske svemirske agencije 7.000 - 8.000 američkih dolara, rekao je on.
  • Bass

    18.04.2021 17:55
    @Drum

    Živeo lepo u Siriji sa 200 eura ali sa tim nije mogao da pomisli da putuje. I baš me zanima ko je platio njegov novi auto jer auto košta 10000 eura minimum a koliko ja znam Sirija nema domaću proizvodnju?
  • Drum

    18.04.2021 15:47
    Ovde se navodi koliko koša život u Rusiji, a koliko u SAD.
    Kao naprimer, pričao sa Sirijcem, prosečna plata u Siriji pre rata je bila oko 200€, sa kojom su mogli lepo da žive, gorivo jeftino, hrana, piće, obrazovanje besplatno (od osnovne do fakulteta), režije jeftine, plaćao si samo luksuz. Vozio je nov auto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.