Rusija proterala 20 čeških diplomata, imaju jedan dan da napuste zemlju

Rusija je proterala dvadeset čeških diplomata u znak odmazde nakon što je Češka napravila sličan potez.
Diplomate su dobile nešto više od 24 sata da napuste zemlju, objavila je agencija RIA pozvavši se na ministarstvo spoljnjih poslova.
 
Podsetimo, Češka je u subotu proterala 18 ruskih diplomata, rekavši da dva navodna ruska špijuna, optužena da su novičokom 2018. u Britaniji otrovali Sergeja Skripalja i njegovu ćerku, stoje iza eksplozije u češkom mestu Vrbetice 2014. u kojoj su poginule dve osobe. Česi tvrde da je istraga utvrdila povezanost ruskih obaveštajnih službi s eksplozijom u tom mestu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od Praga.
 
Češki ministar unutrašnjih poslova i vršilac dužnosti ministra spoljnjih poslova Jan Hamaček rekao je da je policija zaključila kako su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobaveštajni oficiri Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegove ćerke.
 
Češka je obavestila EU i NATO o tome da sumnjiči Rusiju za upletenost u eksploziju.
 
Sjedinjene Američke Države snažno su podržale češku odluku. Stejt department pohvalio je "čvrsti češki odgovor na ruske subverzivne akcije na češkom tlu". Radi se o najvećem sukobu između Praga i Moskve od kraja decenije sovjetske dominacije nad istočnom Evropom 1989. godine.
 
Ovim dodatno rastu tenzije Rusije i Zapada koje je započela ruska vojska na zapadnim granicama i na Krimu koji je Moskva pripojila od Ukrajine 2014. godine.
 
Rusija je rekla da su češke optužbe apsurdne, budući da su prvobitno za eksploziju u Vrbeticama bili optuženi vlasnici skladišta. Rusi su proterivanje nazvali "nastavkom niza akcija protiv Rusije koje Češka preduzima poslednjih godina", optuživši Prag da nastoji da udovolji SAD-u s obzirom na nedavne američke sankcije Rusiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.