Ko je Slobodan Kašćelan - vođa kavačkog klana koji je preživeo atentat u Novom Sadu

Vođa kavačkog klana, Slobodan Kašćelan, uhapšen je sinoć zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora. Kašćelan i trojica navodnih pripadnika te grupe uhapšeni su u Kotoru, a jedan u Pljevljima.
Ko je Slobodan Kašćelan - vođa kavačkog klana koji je preživeo atentat u Novom Sadu
Foto: Youtube screenshot (Vijesti online)
Hapšenje Igora Božovića, jednog od vođa kavačkog klana i njegovog sina Vladimira u Portugaliji, pritvaranje Veljka Belivuka i njegove ekipe, pokretanje istrage u Srbiji protiv Radoja Zvicera, takođe jednog od šefova kavčana, samo su neki od udaraca koje je pretrpela kavačka kriminalna grupa u poslednjih nekoliko meseci, piše Nova.rs.
 
A poslednji u nizu svakako je hapšenje Kašćelana, kome su juče u Kotoru stavljene lisice na ruke.
 
Ko je Slobodan Kašćelan?
 
Pre svega, valja se podsetiti na to kako je uopšte nastao kavački klan, čiji je Kašćelan vođa, i njemu suprostavljeni škaljarski klan. Bili su ujednjeni do 2014. godine, ali je nestanak 200 kilograma kokaina u Valensiji izazvao raskol. Od tada traje rat klanova, koji je odneo mnogo žrtava, a mnoga ubistva dogodila su se u Srbiji - uglavnom na ulicama Beograda.
 
Kašćelan je u žižu javnosti dospeo kada je preživeo atentat u Novom Sadu 2016. godine. Metak ga je pogodio u stomak, a čudo je da je preživeo jer je u njegov audi AG zasuo rafal hitaca. Posle toga je za njim raspisana poternica.
 
Hapšenje u Češkoj
 
U decembru 2018, uhapšen je u Češkoj zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. Kašćelan je tada osumnjičen da je u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije I. M.
 
Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete,  pa je u traganju za njim sarađivala policija iz nekoliko evropskih država.
 
 
U decembru 2019. godine je pušten iz zatvora u Spužu da se brani sa slobode. Takva odluka doneta je nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 evra u protiv vrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenašenje izvršeno na organizovan način. Prvobitno, Specijalno državno tužilaštvo na teret mu je stavljalo teža krivična dela.
 
Novac za jemstvo su sakupili članovi porodice okrivljenog Kašćelana ponudivši hipoteku na stanove. Iako je sud za jemstvo tražio 400.000 evra, članovi Kašćelanove porodice su skupili preko pola miliona. Konkretno, ponuđeno je 501.000 u nekretninama i 5.000 u kešu. Specijalni tužilac Saša Čađenović nije se protivio ovom predlogu.
 
Preživeo dva atentata
 
Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala nedavno su, kako je saopšteno, sprečili ubistvo Kašćelana.
 
Prema tim navodima, trebalo je da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici. Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu. Plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili, pišu Vijesti.
 
Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela", ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.
  • Dejan

    21.04.2021 19:36
    @NS49
    Hoćeš ti možda to da rešiš?
  • Vlada

    21.04.2021 17:53
    @Neven

    Neko te u tim silinim tučama u koje ulećeš udario nezgodno u glavu pa si počeo sam sa sobom da se dopisuješ?
  • Musaši

    21.04.2021 12:33
    Znači i Crnogorci favorizuju škaljarski klan kao i ovi naši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.