Postignut dogovor - EU postaje klimatski neutralni kontinent do 2050.

Pregovarači Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju štetnih gasova za 55 odsto u odnosu na 1990. godinu.
Postignut dogovor - EU postaje klimatski neutralni kontinent do 2050.
Foto: Pixabay
"Oduševljena sam što smo postigli dogovor o ovom ključnom elementu Evropskog zelenog plana. Naše političko opredeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je takođe zakonska obaveza", izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
Prema postignutom dogovoru, cilj je da emisije štetnih gasova do 2030. godine budu smanjene za 55 odsto u odnosu na sadašnjih 40 odsto.
 
Dogovorom je potvrđen stav Evropskog saveta, koji je u decembru prošle godine podržao predlog Komisije o smanjenju za 55 odsto, dok je početna pozicija Evropskog parlamenta bila 60 odsto.
 
"Današnji sporazum takođe pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju sa klimatskom krizom. Kada se svetski lideri okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom vešću za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere. Ovo je dobar dan za naše ljude i našu planetu", izjavio je izvršni potpredsednik Komisije Frans Timermans.
 
U pregovorima predstavnika država članica i Evropskog parlamenta u poslednjih nekoliko meseci nije bilo nikakvog napretka, sve do poslednjeg sastanka koji je počeo juče rano posle podne, a završio se jutros u pet časova.
 
Zakon još treba formalno da potvrde Savet EU i Evropski parlament.
  • Nick Nejmovic

    21.04.2021 16:54
    Nas put u pakao
    A u srbistaniji umesto da gase termoelektrane, pravice nove. To ce nam braca kinezi napraviti.
  • /

    21.04.2021 11:04
    /
    a srbija kao komsija koji rostilja ppred komsinicinog belog vesa na uzetu
  • Kiki

    21.04.2021 10:41
    U praksi ovo znaci da ostatak Evrope treba zagadjenje da smanji na nulu da bi u Srbiji, Bosni i komsiluku mogli loziti stare gume zimi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.