Pravosnažna presuda Ratku Mladiću 8. juna

Međunarodni sud u Hagu izreći će pravosnažnu presudu Ratku Mladiću 8. juna, saopštio je danas taj sud.
Generala Mladića (78), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je, 22. novembra 2017, nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
 
Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.
 
Apelacionim većem koje će doneti pravosnažnu presudu predsedava sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije.
 
Okončanje haškog procesa Mladiću već je nekoliko puta odlagano zbog pandemije korona virusa i operacije kojoj je bio podvrgnut u martu prošle godine.
 
Mladić je poslednji sud u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine, za vreme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.
 
Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995, a on je u bekstvu bio do kraja maja 2011, kada su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i, potom, izručile u Hag.
  • .

    01.05.2021 12:59
    Zlotvor, ubica, izdajnik, kukavica, nikako heroj.
    A sad maksimalna kazna.
  • Banacan

    01.05.2021 07:32
    Srbima je general Mladic heroj!
  • Neoplanta

    30.04.2021 21:01
    Bar 1000 dozivotnih!
    Samo je steta sto je vec star, pa ce kazna biti smesno kratka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.