Fajzer u 2021. očekuje 26 milijardi dolara od prodaje vakcina

Američka farmaceutska grupa Fajzer saopštila je da očekuje da će prodati 1,6 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa, odnosno za oko 26 milijardi dolara, mnogo više nego što se ranije očekivalo.
Fajzer u 2021. očekuje 26 milijardi dolara od prodaje vakcina
Foto: 021.rs
Kompanija je krajem februara procenila da će do kraja godine prodati vakcine za oko 15 milijardi dolara.
 
Fajzer je u međuvremenu potpisao dodatne ugovore za 2021. godinu, posebno sa Evropskom komisijom, a u utorak je saopštio da su postignuti sporazumi sa Kanadom i Izraelom o obezbeđivanju vakcina nakon 2021. godine, kao i da pregovara sa brojnim drugim zemljama.
 
Kompanija je od ponedeljka poslala već oko 430 miliona doza vakcine u 91 zemlju i teritoriju širom sveta.
 
Očekuje se da će ukupan prihod Fajzera ove godine biti između 70,5 i 72,5 milijardi dolara, u poređenju sa ranije predviđenih 59,4 milijarde i 61,4 milijarde dolara.
 
U prvom tromesečju, kompanija je već prodala vakcine za tri i po milijarde dolara, od čega očekuje da će ostvariti maržu pre oporezivanja od oko 25 do 30 odsto.
 
Porasle su i druge aktivnosti grupe, čiji je promet, isključujući vakcinu protiv koronavirusa, povećan za osam odsto.
 
Uključujući antikovid vakcinu, prihod laboratorije skočio je za 45 odsto na 14,6 milijardi dolara, znatno iznad prognoze analitičara (13,6 milijardi dolara).
 
Neto dobit kompanije je takođe povećana za 45 odsto na 4,9 milijardi dolara.
 
Akcije su porasle za 1,3 odsto u elektronskom trgovanju pre otvaranja berze na Vol stritu.
  • Ime moje

    04.05.2021 19:45
    Biznis veka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.