Putnicima na aerodromu briseve uzimali već korišćenim štapićima

Nekoliko radnika farmaceutske kompanije u Indoneziji uhapšeno je jer su prali i preprodavali korišćeni pribor za uzimanje uzoraka brisa nosa kod testiranja na virus korona.
Putnicima na aerodromu briseve uzimali već korišćenim štapićima
Foto: Pixabay (ilustracija)
Policija tvrdi da je prilikom testiranja oko 9.000 putnika na aerodromu u Medanu korišćen ranije upotrebljen pribor. Kompanija "Kimia Farma" sada bi se mogla suočiti s tužbama tih putnika, piše BBC.
 
Uzimanje uzorka brisa iz nosa za mnoge je zemlje postao uobičajeni način testiranja na virus korona. Policija kaže da se prevara događala od prošlog decembra u vazdušnoj luci Kualanamu u Medanu u severnoj Sumatri.
 
Putnici moraju da pokažu negativan test ako žele da putuju avionom, a vazdušna luka nudila je mogućnost da na licu mesta izvade bris. Aerodromske vlasti koristile su brze antigenske testove koje je isporučila kompanija "Kimia Farma".
 
Nakon pritužbi putnika koji su dobili lažno pozitivne rezultate testa, policija je prošle sedmice u vazdušnu luku poslala policajca koji se predstavio kao putnik. Kada su mu uzeli bris i kada je dobio pozitivni nalaz testa, drugi su policajci pretresli prostor za testiranje i pronašli korišćen pribor za testiranje koji je bio "recikliran".
 
Prošle sedmice uhapšeno je petoro radnika "Kimia Farme", ali i menadžer vazdušne luke Medan. Osumnjičenici su optuženi da su kršili zdravstvene zakone te da su ugrozili zdravlje ljudi pranjem i prepakivanjem štapića.
 
Lokalni mediji javljaju da su vlasti prikupile izjave 23 svedoka i da istražuju da li je novac koji je zarađen od prevare, a radi se o oko 124.800 dolara, iskorišćen za finansiranje izgradnje luksuzne kuće jednog od osumnjičenih.
 
Kompanija "Kimia Farma", čije je sedište u Džakarti, od tada je otpustila ljude za koje se sumnja da su uključeni u prevaru i obećala da će pooštriti kontrole.
 
Dvoje advokata koji su često leteli preko vazdušne luke Kualanamu najavili su da će tužiti kompaniju "Kimia Farma". Nadaju se da će kolektivnom tužbom dobiti milijardu rupija za svakog putnika koji je bio žrtva prevare.
 
Ranije ove sedmice indonežanske vlasti su objavile da su identifikovali dva slučaja novog soja virusa korona koji je prvi put zabeležen u Indiji. Prošlog meseca Džakarta je prestala da izdaje vize za strance koji su boravili u Indiji u prethodnih 14 dana.
  • Mile rent-a mozak

    06.05.2021 12:27
    Ovo je ozbiljan problem, ali neće tu biti nikakvih posledica. Srbi ceo život brišu guzicu Politikom, Novostima pa ništa, oboleli su od Informera, Aloa, srpskog telegrafa... Samo što se pogrešno leče zračenjem sa Pinka, Hepi, Rts-a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.