Velika Britanija ublažava restrikcije za putovanja u inostranstvo

Britanska vlada objavila je da od 17. maja ublažava restrikcije za putovanja u inotstranstvo, ukidajući obavezan karantin za dolaske u Englesku iz 12 zemalja i teritorija, među kojima su Izrael i Portugal, ali nisu vodeće turističke destinacije Francuska i Španija.
Velika Britanija ublažava restrikcije za putovanja u inostranstvo
Foto: Pixabay
Na konferenciji za novinare ministar saobraćaja Grant Šaps objavio je da se ukida zabrana putovanja u inostranstvo, koja je bila na snazi od januara kada su bila dozvoljena samo neophodna putovanja, a uvodi se sistem restrikcija kojim se zemlje svrstavaju u tri kategorije zavisno od zdravstvene situacije.
 
Na zelenoj listi 12 zemalja ili teritorija gde je dozvoljeno putovanje su između ostalog Portugal, Izrael, Gibraltar, Australija, Novi Zeland, Singapur i nekoliko ostrva.
 
Za te zemlje će ipak biti obavezni testovi pre i posle dolaska. PCR test u Britaniji košta više od 100 funti (115 evra). Većina zemalja ostaje u takozvanoj narandžastoj zoni, odnosno iz kojih putnici moraju da idu u karantin i da urade više testova.
 
Vodeće letnje destinacije kao što su Francuska, Španija i Grčka nisu još uključene u zelenu listu, ali će se spisak revidirati svake tri nedelje, rekao je ministar.
 
Iz zemalja na crvenoj listi u Britaniju mogu da dođu samo osobe sa boravkom u Britaniji, ali moraju da idu u karantin od 11 noći u hotelu o njihovom trošku, što je oko 1.750 funti (oko 2.000 evra) po osobi. Zemljama i teritorijama na crvenoj listi dodati su Turska, Maldivi i Nepal.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.