VIDEO: Obeležavanje Dana pobede i Dana Evrope u senci pandemije

U svetu se danas obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, a 76 godina od kapitulacije nacističke Nemačke ceremonije će biti prilagođene uslovima pandemije korona virusa.
VIDEO: Obeležavanje Dana pobede i Dana Evrope u senci pandemije
Foto: FoNet/AP
U Berlinu je 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Georgij Žukov ispred savezničkih snaga ratifikovao sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.
 
U Moskvi će biti održana tradicionalna parada, inače najveća vojna smotra na svetu povodom ovog dana, ali je pod znakom pitanja letački program, jer se na severu Moskovskog regiona očekuje kiša sa susnežicom.
 
I širom Evrope se obeležava Dan pobede, u znak sećanja na žrtve i završetak Drugog svetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja, pet godina kasnije.
 
Tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio je deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.
 
Evropska služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) je navela na sajtu da, zbog restriktivnih mera usled pandemije, neće biti ceremonije u Briselu, ali da će biti virtuelnih događaja.
 
Kula Menara visoka 421 metar u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru, danas će biti u znaku boja Evropske unije, kako zbog Dana pobede, tako i zbog Dana Evrope.
 
Drugi svetski rat je okončan nekoliko meseci kasnije, 2. septembra, bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon što su SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Rat je počeo 1. septembra 1939. nemačkom invazijom na Poljsku. 
 
 
Ovo je najsmrtonosniji rat u istoriji čovečanstva, jer je poginulo, veruje se, između 50 do 75 miliona ljudi. Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.
  • Podbarac

    09.05.2021 19:52
    Da se ne zaboravi!
    Čestitke oslobodiocima! Svim žrtvama do pobede - za borce i progonjene - čast i pamćenje!

    Slava im!



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet