Nemačka zvanično uvela povlastice za vakcinisane

U Nemačkoj je danas na snagu stupila odredba po kojoj su vakcinisani i oni koji su preležali virus korona oslobođeni nekih mera borbe protiv pandemije.
Nemačka zvanično uvela povlastice za vakcinisane
Foto: Pixabay
Za vakcinisane i one koji su preležali virus korona više ne važe ograničenja kontakata u privatnom sektoru. Za tu grupu građana ne važe ni noćna ograničenja kretanja koja su uvedena u područjima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 100.
 
Vakcinisani i oni koji su preležali kovid19 takođe neće biti u karantinu nakon povratka iz inostranstva. Izuzetak su oni koji se sa područja vraćaju sa tzv. virusne varijante.
 
Takođe su oslobođeni obaveze testiranja u uslužnim delatnostima koje zahtevaju test, kao što su neke prodavnice ili frizerski saloni. Isto će važiti i za terase ugostiteljskih objekata kada bude najavljeno otvaranje.
 
Ostale mere, kao što je nošenje maski ili održavanje distance, ostaju na snazi i za ovu grupu.
 
Kao potpuno vakcinisani važe oni kod kojih je od poslednje primljene doze prošlo najmanje dve nedelje.
 
Prema Državnom epidemiološkom institutu "Robert Koh", ljudi koji su primili obe doze vakcine imaju manje šanse da zaraze druge nego oni koji dobiju novi negativni test na korona virus.
 
Do petka je u Nemačkoj obe doze vakcina primilo 7,6 miliona građana, pri čemu se uglavnom radi o starijim građanima koji su se nalazili u prioritetnim grupama.
 
Trenutno vakcinisani svoj status dokazuju knjižicom vakcinacije ili dokumentom koji izdaju centri za vakcinaciju.

Teme

Kovid
  • Joe

    10.05.2021 14:27
    @Ljubica
    За оне са јефтинијим картама.
    Ова вакцина против ковида ће имати дуготрајност отприлике као и вакцине против грипа. Говорити о "будућим заразама" и то ставити у исту реченицу са садашњим ковид вирусом је, благо речено, врло наивно, а реално глупо и необразовано.
  • Ljubica

    10.05.2021 08:30
    Prazniša
    @Puniša

    Ne, nego da preciziramo: Ko nece da se vakcinise i time zastiti i sebe i druge od buduce zaraze (dakle radi se o buducoj zarazi a ne nekom "minulom radu" o kome vi pricate), to i ne mora da ucini, niko ga ne tera. Ali ce morati svaki treci dan da testom dokaze da nije zarazen, da bi mogao u zatvoreno medju vakcinisane.
  • Puniša

    09.05.2021 16:07
    ...
    Da rezimiramo:
    Ko se pazio i pridržavao mera, a samim tim i najmanje koštao državu i društvo, sada može od te iste države da očekuje šipak i dalja ograničavanja i ucene.

    Lepo, nema šta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet