FOTO: Zamak u Pragu obasjalo 30.000 sveća za žrtve kovida

Predsednički zamak Hradčani u Pragu obasjalo je sinoć 30.000 sveća, simbolično po jedna za svaku žrtvu pandemije kovid19 u Češkoj, a prvu je zapalio češki predsednik Miloš Zeman.
"Moram da kažem da smo za smrt nekih od njih odgovorni mi sami zbog naše ravnodušnosti, lakomislenosti i pre svega zbog toga što smo podlegli iskušenju da preuranjeno popuštamo mere i zbog toga nam se epidemija vratila u nekoliko talasa", kazao je češki predsednik odajući poštu žrtvama virusa korona.
 
Zeman je izrazio nadu da će pandemija u Češkoj nestati najkasnije u septembru ove godine i to zahvaljujući masovnoj kampanji vakcinacije.
 
Na paljenje sveća na Hradčanima od svih kapija zamka do centralnog mesta gde građani mogu da polažu cveće došlo je nekoliko stotina Pražana a građani su mogli da dolaze do ponoći do kada su gorele sveće.
 
Na društvenim mrežama izazvalo je kritiku to što su sveće postavljene u providne plastične pivske čaše, međutim portparol Predsedničke kancelarije Vit Novak objasnio je da sveće nisu mogle da se postave bez njih zbog vetra a i zato da se u čaši zadrži rastopljeni vosak.
 
 
U Češkoj je od početka pandemije kovida19 zaključno sa nedeljom preminulo 29.711 ljudi i zemlja sa 10,7 miliona stanovnika u prva tri meseca ove godine držala se na prvom ili drugom mestu zemalja u Evropi sa najviše preminulih na milion stanovnika.
 
Sada već jenjava treći talas epidemije i nakon lokdauna, manje ili više strogog, od 28. decembra Česi su juče konačno dočekali da se otvore radnje, muzeji i galerije i đaci osnovci vrate u škole, dok je vlada odlučila o novom popuštanju sanitarnih mera od 17. maja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet