Slovačka obustavlja vakcinaciju prvom dozom AstraZeneke

Slovačke vlasti obustavile su vakcinaciju protiv koronavirusa vakcinom proizvođača AstraZeneka, pošto ispituju slučaj pacijenta koji je umro od krvnog ugruška posle primanja te vakcine.
Slovačka obustavlja vakcinaciju prvom dozom AstraZeneke
Foto: 021.rs
"Samo ljudi koji čekaju drugu dozu te vakcine mogu da budu vakcinisani. Suspendovana je upotreba vakcine ove kompanije za prvu dozu", navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja.
 
Ministarstvo zdravlja prošle nedelje je saopštilo da će preispitati strategiju vakcinacije posle smrti pacijenta koji je primio vakcinu AstraZeneke.
 
Nekoliko drugih zemalja Evropske unije (EU) ograničilo je upotrebu vakcine tog proizvođača, posle otkrivanja veze između vakcine i pojave krvnih ugrušaka. Iako je pojava ugrušaka retka, može da bude smrtnosna.
 
Danska je potpuno odustala od te vakcine, dok je u nekim delovima Brazila prekinuta vakcinacija trudnica. U Slovačkoj, koja ima 5,4 miliona stanovnika, koronavirusom zaraženo je 386.136 ljudi, od kojih je od početka epidemije umrlo 12.077.
  • Z49

    11.05.2021 20:16
    Ima i drugih vakcina
    Pamet polako dolazi odozdo u glavu. Brojevi, ako su tačni, onih sa komplikacijama posle primanja Astra Zeneke nisu veliki, ali svaki izgubljeni život je neprocenjiva šteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet