FOTO, VIDEO: Podgorica dobila park posvećen Đorđu Balaševiću

U Podgorici je sinoć svečano otvoren park posvećen nedavno preminulom novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću.
Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah" gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktorka gradskog preduzeća "Zelenilo" Daca Popović, na njegov rođendan, posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park, prenosi RTCG.
 
Gradonačelnik je poručio da je Podgorica odlučila da se "Panonskom mornaru" oduži na ovaj način i ovekoveči uspomenu na njega.
 
U tematskom parku, koji se prostire na 7.000 metara kvadratnih, posađeno je 68 sadnica drveća od kojih svaka simbolizuje po jednu godinu života Balaševića, a sve posađene vrste opevane su u njegovim pesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.
 
Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posejana na svim slobodnim površinama, na 5.600 metara kvadratnih.
 
U parku su izgrađene staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa kao i četiri ljuljaške za odrasle i tri za decu.
 
 
U parku je duž pešačkih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pesama.
 
 
Park je i osvetljen, a ukupna vrednost radova iznosi oko 100.000 evra.
  • limanac IV

    12.05.2021 15:51
    Svaka čast Crnogorcima!
  • Mi

    12.05.2021 14:29
    Prelepo
    Hvala Podgorice!
  • Prelepo

    12.05.2021 14:28
    Prelepo
    Hvala Podgorice!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet